La Vanguardia (Català-1ª edició)

El súmmum del caos

L’Argentina es perd entre les proves de Scaloni i està obligada a guanyar Qatar

- CARLES RUIPÉREZ

Us imagineu l’Argentina quedant fora a la primera fase d’un torneig en què participen dotze i se’n classifiqu­en vuit? És una possibilit­at real. Tot un doble campió del món i catorze vegades campió de Sudamèrica haurà de suar la cansalada per no caure estrepitos­ament de bon començamen­t a la Copa Amèrica del Brasil i permetre que Leo Messi pugui continuar optant a guanyar el seu primer títol amb la selecció absoluta del seu país o comenci a considerar-se una missió impossible. Fins i tot guanyant contra Qatar diumenge l’Argentina podria ser tercera de grup i dependre d’altres resultats.

Una vegada més, l’albicelest­e està amb l’aigua fins al coll i entre l’espasa i la paret després d’empatar, i gràcies, contra el Paraguai la matinada passada (1-1). Com l’octubre del 2017 quan va haver de guanyar l’Equador a Quito per ficar-se al Mundial in extremis o quan el juny de l’any passat a Rússia es va jugar el pas a vuitens a l’última jornada contra Nigèria a Sant Petersburg. Llavors totes dues vegades va aparèixer Messi. El barcelonis­ta va fer un hat-trick en altitud a la capital equatorian­a i va obrir el marcador a la ciutat dels tsars, on ningú no va poder respirar tranquil fins que Rojo va marcar el gol del triomf quan faltaven 4 minuts.

Contra el Paraguai, Messi no va ser suficient. Un penal va permetre al crac del Barcelona igualar a la segona part (57) el gol inicial de Richard Sánchez aprofitant el forat al lateral dret de l’Argentina –per allà també van arribar els dos gols de Colòmbia–. Tot i això, només sis minuts després van ser els guaranís els que van tenir una pena màxima a favor. Derlis González va topar amb Armani. El porter del River Plate va evitar un desastre majúscul i va ser l’únic notable en les notes del diari Olé.

L’Argentina va tan al dia que s’ha acostumat a viure al límit. Sobreviu a cop d’improvisac­ió. Se li ha posat cara de patiment agonístic per defecte. No és cap novetat. Messi acumula nou selecciona­dors. Són dècades de guirigall, i ja són 26 anys sense títols.

Scaloni, amb qui el deu va arribar a compartir vestidor, no millora l’histriònic Jorge Sampaoli ni el carrincló Edgardo Bauza. L’exjugador de Deportivo, Racing i Mallorca era l’encarregat de la sub-20, va començar com a interí al setembre però el Chiqui Tapia, president de l’AFA, el va renovar.

En total ha dirigit 11 partits de l’albicelest­e i ha fet 11 alineacion­s diferents. Fins a 40 futboliste­s, entre ells cinc porters, han estat titulars amb ell. Dels que van golejar en el seu debut a Guatemala (8-0) només quatre van repetir a Belo Horizonte contra el Paraguai:

Pezzella, Tagliafico, Lo

Celso i Paredes. Aquest últim és qui més vegades

(9) ha vestit l’albicelest­e en aquest període, per només quatre de Messi, que va estar mesos sense jugar-hi després del

Mundial de

Rússia.

El selecciona­dor es va tornar a emportar la pitjor part de les crítiques, ara per haver retirat Lautaro

Martínez quan ell i

Agüero, davant de Messi, feien mal. Dybala, que amb prou feines va jugar 22 minuts al Mundial, encara no ha debutat a la Copa Amèrica.

Tantes proves no ajuden a la consolidac­ió d’un projecte ferm sinó que agreugen la provisiona­litat que té tot des de la dimissió el 2016 de Gerardo Martino, que va arribar (i va perdre als penals) a dues finals seguides de Copa Amèrica però que va al·legar endarrerim­ents en el pagament de les nòmines per anar-se’n. Aquesta crisi de poder i d’identitat repercutei­x en la mentalitat de l’Argentina, que ha deixat de ser la selecció aguerrida de sempre. Formada en bona part amb jugadors sense galons, l’equip és feble mentalment. Li costa déu i ajuda capgirar una situació complicada i al primer contratemp­s s’ensorra. Des de fa tres anys, només ha aconseguit remuntar un partit dels 14 en què ha anat perdent, precisamen­t el de l’Equador, quan era a tot o res. “Ens posem nerviosos. Al grup hi ha molta gent jove que no ha passat mai per això”, admet Messi.

Diumenge, contra Qatar, és el mateix escenari. Dirigit per Félix Sánchez, el campió asiàtic ja va sorprendre el Paraguai (2-2) i no va vendre la seva derrota contra Colòmbia (1-0) fins al minut 86. Una sorpresa posaria definitiva­ment el país del Golf al mapa i esborraria l’Argentina. Scaloni ha dirigit partits amb alineacion­s diferents Ha utilitzat

porters diferents en aquests

partits Només ha remuntat un partit els últims anys

Tot i guanyar diumenge, l’‘albicelest­e’ té molts números de ser tercera i tenir un encreuamen­t dur

“Estem nerviosos; hi ha gent jove que no ha passat mai per això”, diu Messi, que va marcar de penal

 ?? DOUGLAS MAGNO / AFP ?? Leo Messi, capità argentí, s’està acostumant a encadenar decepcions
DOUGLAS MAGNO / AFP Leo Messi, capità argentí, s’està acostumant a encadenar decepcions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain