La Vanguardia (Català-1ª edició)

Robots amb opinió

Un estudi demostra que hi ha comptes anòmals i hostils al club

- BARCELONA Redacció

Un encàrrec del FC Barcelona a la consultori­a de big data I3 Ventures sobre les converses generades pel club blaugrana dins el gegantí àmbit digital ha revelat una sèrie de dades que criden l’atenció. Prenent com a camp de treball temporal els últims 18 mesos, l’estudi descobreix, entre altres coses, l’existència de diverses comunitats de fora d’Espanya que actuen de manera anòmala: es tracta dels anomenats bots, és a dir, de comptes automatitz­ats (robots) amb un comportame­nt mecanitzat que tenen una incidència en els continguts compartits que arriba a un 30%.

Per conversa digital, ciutadana oberta i pública cal entendre-hi aquella que no necessària­ment esmenta les fonts oficials del club i que es desenvolup­a tant a les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram i YouTube) com a través d’informacio­ns publicades en canals digitals i que prenen com referència l’entitat blaugrana.

L’estudi va néixer, segons assegura el club, “per la voluntat de saber quina és la percepció de la marca Barça a les xarxes i entendre’n la tipologia”, però finalment ha estat útil per localitzar “l’origen geogràfic

maig

FONT: de les converses, i també les seves versions anòmales, les seves interaccio­ns, els motivadors socials i el rol que tenen els mitjans de comunicaci­ó digital”.

L’informe il·lustra la influència dels bots en un cas concret: el que va passar just després de l’eliminació del Barça a Liverpool en les semifinals de la Champions. Al voltant del hashtag #Valverdeou­t, originat per cert des d’un compte francès actualment suspès, un de cada quatre comentaris van ser generats per comptes automatitz­ats, i la resta van ser espontanis. “Això està estructura­t i els símptomes d’aquesta anomalia són clars: les opinions sobre el futur d’un entrenador provenen estranyame­nt de l’estranger i, quan la conversa decau, els bots reapareixe­n per tornar a elevar-la fins a convertir-la en trendingto­pic”, assegura un dels autors de l’estudi, que s’estima més no identifica­r-se. “També és sospitós que des d’un únic compte es facin 150 tuits en un sol dia”, afegeix. Els bots acaben sent perceptibl­es per la seva incontinèn­cia i també perquè generalmen­t es dediquen a la fustigació.

Pel que fa a la dispersió geogràfica, crida l’atenció de l’estudi que les comunitats de comportame­nt anòmal represente­n un 45% del total d’usuaris actius en les converses digitals sobre el FC Barcelona i que aquestes converses es concentren a França, al Regne Unit i en països àrabs. Aquesta internacio­nalització prefabrica­da de la conversa digital es va fer patent fa poc arran de l’etiqueta #Votdecensu­ra2019, una problemàti­ca aparentmen­t local en què un 37% dels comptes que van opinar del tema eren estrangere­s però s’expressave­n en català. En aquest exemple concret, l’estudi va detectar un 14% de bots, que van representa­r un 50% dels continguts.

Una altra de les conclusion­s a què arriba l’informe és que el comportame­nt del trànsit digital té una marcada vinculació amb opinions polítiques, una singularit­at que només es produeix al FC Barcelona i el seu entorn i en cap altre club del món. “Un de cada set comentaris en relació amb l’actualitat del Barcelona té naturalesa política. El Barça com a marca sembla més un govern que una marca esportiva”, afirma un dels autors de l’estudi.

Quan la conversa decau, els bots reapareixe­n per tornar a demanar que Valverde se’n vagi

 ?? DENIS DOYLE / GETTY ?? Valverde, discutit a les xarxes socials
Usuaris
Bots
CONTINGUT PER DIES +
- Nombre de mencions
19
CARACTERÍS­TIQUES DE L’ESTUDI: Captura d’informació continuada: univers: 430 mitjans digitals, interaccio­ns: 54 milions, continguts:
DENIS DOYLE / GETTY Valverde, discutit a les xarxes socials Usuaris Bots CONTINGUT PER DIES + - Nombre de mencions 19 CARACTERÍS­TIQUES DE L’ESTUDI: Captura d’informació continuada: univers: 430 mitjans digitals, interaccio­ns: 54 milions, continguts:

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain