La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guindos diu que cal vigilar la pujada dels preus immobiliar­is

La patronal bancària aprecia tensions en el sector en zones com Barcelona i Madrid

- EDUARDO MAGALLÓN Santander

El fantasma de la bombolla immobiliàr­ia a Espanya va tornar a aparèixer tímidament ahir en boca del vicepresid­ent del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, que va advertir que s’estaven produint pujades importants en segments determinat­s en diversos països europeus. “L’evolució dels preus immobiliar­is és un dels elements que vigilarem més des del punt de vista de l’estabilita­t financera”, va dir ahir a Santander.

Posteriorm­ent, el president de la patronal de banca AEB (Associació Espanyola de Banca), José María Roldán, va assegurar que a Espanya només s’aprecia un cert “rescalfame­nt” a les ciutats de Barcelona i Madrid. “No hi ha evidències de rescalfame­nt a Espanya i sí s’observen certes tensions de preus en algunes ciutats grans, cosa que fa pensar si la demanda està superant l’oferta”, va dir. Segons el seu parer, en aquestes ciutats els ajuntament­s haurien d’actuar per la via de l’oferta amb polítiques que permetin aportar més habitatges al mercat.

Aquestes reflexions van sorgir ahir a Santander en el marc del seminari “Les finances sostenible­s i la seva importànci­a en el futur de l’economia” organitzat per la Universita­t Menéndez Pelayo i l’Associació de Periodiste­s Econòmics (Apie). En aquest mateix fòrum dilluns passat, el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va alertar dels riscos per al sector financer d’una baixada dels preus de l’habitatge. Hernández de Cos va reconèixer que l’economia espanyola passa per un període de “repunt dels preus de l’habitatge” i malgrat que va dir que eren en nivells correctes sí que va posar èmfasi en les “importants alces” a les principals ciutats espanyoles i a les Illes Balears i les Canàries.

A fi de prevenir potencials crisis immobiliàr­ies futures, Guindos va assenyalar la importànci­a de dur a terme mesures macroprude­ncials per part dels governs europeus. En aquest sentit. el vicepresid­ent del Banc Central Europeu va recordar que tant Alemanya com França acaben d’instaurar coixins anticíclic­s, del 0,25% i del 0,5%, respectiva­ment. En canvi a Espanya, el Banc d’Espanya va decidir aquesta mateixa setmana deixar les seves exigències addicional­s de capital a la banca en el 0%. En la decisió de mantenir estables les exigències de capital hi influeixen diferents mètriques com l’evolució del preu de l’habitatge. L’objectiu d’aquestes mesures és que “les entitats de crèdit acumulin un coixí de capital durant períodes expansius a fi que aquest pugui ser alliberat durant una fase subsegüent de contracció”, segons la informació facilitada pel Banc d’Espanya.

Ahir en la seva intervenci­ó, Luis de Guindos va assenyalar: “Donarem la nostra opinió en l’entorn de la zona euro i estic convençut que el Banc d’Espanya farà una anàlisi detallada i prendrà les decisions adequades en aquesta matèria”. L’exministre d’Economia va indicar també de manera genèrica que el BCE ha identifica­t segments i països específics on els preus han augmentat “més enllà del que és raonable en funció dels fonaments econòmics”.

El president de la patronal es va referir també a la possibilit­at que s’augmentin els requerimen­ts de capital a les entitats espanyoles en línia amb el que s’ha fet en altres països. “Quan miro els països de l’entorn i veig que s’ha activat el coixí anticíclic, les probabilit­ats que s’apliquin a Espanya són més altes”. En tot cas, Roldán va recordar que després de l’esmentada decisió d’aquesta setmana del Banc d’Espanya de deixar-lo en el 0%, no serà fins a finals d’any quan es torni a discutir si s’activa o no. I en cas que s’optés per seguir la línia d’altres països europeus, l’augment de capital hauria de cobrir-se al llarg de l’any vinent.

Preguntat per la possibilit­at que la banca espanyola hagués de limitar o restringir els crèdits hipotecari­s a les zones on s’han registrat més alces, Roldán la va rebutjar.

Tant Guindos com Roldán van destacar especialme­nt la posada en marxa de la nova autoritat macroprude­ncial a Espanya que ha de vetllar precisamen­t per

 ??  ?? Santander
El vicepresid­ent del Banc Central Europeu va impartir ahir una conferènci­a en el marc del seminari sobre finances sostenible­s
Santander El vicepresid­ent del Banc Central Europeu va impartir ahir una conferènci­a en el marc del seminari sobre finances sostenible­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain