La Vanguardia (Català-1ª edició)

IAG diu que Foment aprova els plans anti-Brexit d’Iberia i Vueling

La documentac­ió de les companyies ha de ser validada per la Comissió Europea

- AINTZANE GASTESI

IAG, hòlding propietari de British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus i Level, assegura que totes les seves aerolínies compleixen amb la normativa sobre propietat i control de la Unió Europea en cas d’un Brexit dur, després de rebre el suport dels reguladors d’Espanya, França, Irlanda i Àustria.

El president del grup, Antonio Vázquez, va explicar en la junta general d’accioniste­s del grup celebrada ahir que, complint amb la regulació de connectivi­tat de la UE, el mes d’abril, les aerolínies d’IAG van presentar els seus plans sobre propietat i control a les respective­s autoritats nacionals als països esmentats. I recentment el grup ha rebut la confirmaci­ó per part dels reguladors del compliment de la normativa, segons va ressaltar Vázquez, per recordar que aquestes avaluacion­s ja han estat trameses a la Comissió Europea, informa Efe.

Fonts del ministeri de Foment van assegurar que les autoritats espanyoles no han fet pública la resolució de l’Agència Estatal de Seguretat Europea (AESA), el regulador a qui correspon decidir en primera instància si les companyies –en aquest cas Iberia i Vueling– compleixen amb les condicions de la UE per operar en vols intraeurop­eus. Un cop enviats a Brussel·les, els plans han de ser sancionats per la Comissió Europea, que haurà d’analitzar si es compleixen els criteris per mantenir la llicència i, per tant, continuar operant els vols interns. És Brussel·les qui tindrà l’última paraula, i ja ha advertit que aquests plans hauran “de mostrar molt clarament com pretenen complir amb les normes”, segons van indicar fonts europees.

Malgrat que l’ajornament del Brexit fins al 31 d’octubre va ampliar fins al 30 d’abril del 2020 el termini perquè les companyies compleixin els seus plans d’adaptació de l’accionaria­t a un Brexit dur, el procés de validació segueix el seu curs. La clau és demostrar que la propietat i el control de la companyia continuarà estant en mans d’accioniste­s de la UE en aquell moment. En els casos d’Iberia i Vueling, si s’acabés consideran­t companyies no comunitàri­es, perdrien la seva llicència de vol, amb la qual cosa no podrien mantenir ni els vols a l’interior de la UE. Només se’ls permetrien, i durant un any, els trajectes entre la UE i un país tercer, vols punt a punt.

Antonio Vázquez va defensar en la junta que IAG és “una companyia espanyola”, amb una estructura de capital “molt similar a la de la immensa majoria de les companyies de l’Ibex 35, amb participac­ions de capital anglès, americà i d’origen asiàtic a més d’europeu, incloent-hi els bancs espanyols”. Les seves aerolínies tenen certificat­s d’operació atorgats des de l’inici i recolzats per sòlids negocis a Espanya, Irlanda, França i el Regne Unit i, recentment, a Àustria.

Alhora IAG ha rebut amb gran satisfacci­ó la decisió adoptada pel Regne Unit i la UE de garantir la continuïta­t dels vols de les aerolínies amb llicència europea entre els dos territoris després del Brexit, de manera que confia que els serveis aeris continuïn operant amb normalitat fins i tot en cas d’una ruptura sense acord.

Malgrat el Brexit i altres desafiamen­ts com ara l’increment del preu del petroli o la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, el conseller delegat d’IAG,

S’allunya el risc que les companyies no puguin operar dins d’Europa en cas de Brexit dur

Willie Walsh, va explicar en la junta que la majoria dels “ambiciosos objectius financers del grup es mantenen sense canvis”. Per la seva part, Vázquez va recordar que, el 2018, IAG no només va obtenir un benefici operatiu rècord, sinó que totes les aerolínies que l’integren hi van contribuir i van millorar els seus resultats respecte de l’exercici anterior. Els accioniste­s també van demanar explicacio­ns sobre la firma d’una carta d’intenció amb Boeing –subjecta a un acord formal– per incorporar a la flota d’IAG 200 avions 737 MAX, model l’operació del qual està prohibida des de març després de dos accidents. Vázquez va respondre que els gestors consideren aquests avions com “els més convenient­s en aquest moment”.

 ?? DANI DUCH ?? Avions d’Iberia a l’aeroport de Barajas
DANI DUCH Avions d’Iberia a l’aeroport de Barajas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain