La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nissan descarta adjudicar un motor a Barcelona i eleva la incertesa

CC.OO. demana a Maroto i Torra que intentin parlar al Japó amb la companyia

- DOLORS ÁLVAREZ

Nova gerra d’aigua freda per a la planta barcelonin­a de Nissan, necessitad­a més que mai de productes que n’assegurin la viabilitat futura. La multinacio­nal ha decidit mantenir al Japó tota la seva producció de motors e-power i ha descartat traslladar-ne una part a Europa, on la planta de la Zona Franca era la principal candidata perquè és l’única que el grup japonès tindrà en territori de la Unió Europea quan es formalitzi el Brexit.

Més que per l’envergadur­a de la inversió, la renúncia al trasllat s’ha entès com un senyal negatiu sobre els plans a llarg termini. També Renault, primer accionista de Nissan, ha intentat guanyar aquesta partida i tres de les seves factories aspiraven al motor. Entre elles, la de components de Sevilla, que competia igualment amb les factories del grup francès a Cleon (França) i Cacia (Portugal). Però, de moment, el motor es quedarà a Aichi Kikai, al Japó. Segons la companyia, per optimitzar les inversions.

“La part positiva és que no s’ha adjudicat a una de les plantes de Renault, perquè això suposaria una desconfian­ça manifesta cap a la factoria barcelonin­a”, va dir Enrique Saludas, representa­nt del sindicat SigenÚsoc al comitè d’empresa. Saludas va admetre la decepció per no haver aconseguit el motor i va destacar que podria haver permès duplicar la plantilla de la unitat de motors i transmissi­ons de la Zona Franca. Actualment, té uns 200 llocs de treball, la qual cosa significa que s’ha perdut l’oportunita­t de crear-ne uns altres 200. El més preocupant, segons Saludas, és que el grup ha descartat portar ara l’e-power, amb l’argument que “primer cal aclarir el futur de la factoria”. Un futur que només pot decidir la cúpula de Nissan adjudicant o no més models.

Fonts de la companyia no van voler confirmar l’impacte sobre l’ocupació i van insistir que la multinacio­nal ja va deixar clar que està compromesa amb la continuïta­t de la planta de la Zona Franca quan van aprovar la inversió de 70 milions d’euros per a una nova nau de pintura. “La xifra està a la banda alta del que s’hauria pogut destinar a un projecte d’aquesta mena”, van assenyalar. Van afegir que d’aquí dos anys Barcelona podria optar a l’assignació d’un nou model, quan el grup renovi els seus programes de fabricació.

Tres plantes de Renault aspiraven també a l’e-power que continuarà al Japó

La inversió de 70 milions es va acordar després que la plantilla acceptés una retallada de 600 llocs de treball, un 20% de la plantilla. No es realitzarà immediatam­ent i la nova unitat de pintura no estarà acabada fins al 2022. Just quan s’haurien de tancar les actuals instal·lacions de pintura per incomplime­nt de les normes mediambien­tals.

Els sindicats han denunciat, a més, que, tal com està concebut el projecte, la nova nau suposa una retallada implícita de la capacitat productiva de la planta. Se situaria en unes 160.000 unitats, enfront de les teòriques 200.000 actuals. Sigui com sigui, la planta està funcionant a un 27% de la seva capacitat i aquest any amb prou feines superarà els 50.000 vehicles.

“La situació és molt preocupant”, va assenyalar Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, que va destacar que mai com ara el futur de la planta no havia estat tan en l’aire. “Al 27% de capacitat no sortiran els números i ens podem trobar que intentar recuperar la planta requereixi

Pacheco demana a Maroto i Torra que negociïn a Tòquio amb la multinacio­nal

una inversió tan gran que la multinacio­nal ho descarti”, va afegir.

Pacheco ha demanat a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que té previst viatjar pròximamen­t el Japó acompanyan­t Pedro Sánchez, que aprofiti per reunir-se amb la cúpula del grup i interessar-se pels seus plans per a Barcelona. El mateix li ha demanat el president de la Generalita­t, Quim Torra, que també té previst viatjar al Japó al juliol. Les dues administra­cions han autoritzat subvencion­s que sumen 6 milions d’euros per a la nova nau de pintura.

El risc és que en aquests moments Barcelona sigui un assumpte menor per a Nissan, que té unes relacions cada cop més crispades amb el seu aliat Renault, després del cas Carlos Ghosn i l’intent de fusió amb FCA, que ha fracassat pel bloqueig del grup japonès. S’hi afegeix el temor de l’impacte del Brexit, que deixa molt tocada la competitiv­itat de la planta anglesa de Nissan.

de l’Estat

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Fàbrica de Nissan a la Zona Franca de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain