La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu es defensarà en els arbitratge­s del Popular

- MADRID Europa Press

El Govern central, a través del Ministeri de Justícia i el Ministeri d’Economia i Empresa, ha subscrit un conveni amb la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el Banc d’Espanya i el Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB) per defensar els seus interessos en els procedimen­ts arbitrals internacio­nals impulsats pel grup d’inversors mexicans liderat per Antonio del Valle afectats per la resolució de Banco Popular.

El grup inversor mexicà va presentar l’agost de l’any passat dues sol·licituds d’arbitratge internacio­nal contra Espanya, en considerar que la resolució de Banco Popular i la posterior venda de l’entitat a Banco Santander al preu d’un euro havia incomplert les garanties i proteccion­s establerte­s al tractat bilateral d’inversió Espanya-Mèxic (2006).

El grup està format per 44 particular­s i 10 societats i fons d’inversió que tenien, en termes agregats, entorn del 4% del capital del banc, per valor d’uns 470 milions, i que busquen compensaci­ó pels danys causats per la pèrdua de la seva inversió. Deu mesos després que es presentés la sol·licitud d’arbitratge, Espanya ha firmat aquest conveni amb la “finalitat de facilitar la funció de representa­ció i defensa del Regne d’Espanya en els arbitratge­s”, segons una resolució publicada ahir al Butlletí Oficial

(BOE).

Del Valle va presentar una sol·licitud d’arbitratge davant el Ciadi, un organisme del Banc Mundial, així com una notificaci­ó d’arbitratge en virtut de les regles d’arbitratge de la Comissió de les Nacions Unides per al Dret Mercantil Internacio­nal (Uncitral). El grup mexicà culpa el govern de Mariano Rajoy de causar la resolució “amb omissions”. A més, “Espanya va negar als inversors un tracte equitatiu i un entorn legal i regulatori”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain