La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les empreses guanyen un 7% més en reduir dividends i despeses financeres

- CONCHI LAFRAYA

Les empreses espanyoles continuen reduint despeses i desendeuta­nt-se per aconseguir millors resultats. Les empreses no financeres (indústria, logística i transport, fonamental­ment) van guanyar amb el seu negoci habitual un 7,2% més en el primer trimestre de l’any, davant l’avenç del 2,7% del mateix període de l’exercici passat, segons recull l’informe de la Central de Balanços del Banc d’Espanya, amb dades de 871 empreses. L’organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos descriu que els avenços s’han produït per dos motius. D’una banda, han repartit menys dividends; de l’altre, també han reduït les despeses financeres a conseqüènc­ia de la caiguda dels tipus d’interès.

No obstant això, el resultat final de l’exercici dona un descens del 75,6%, però l’argument del supervisor és que l’any passat en el mateix període es van produir elevades plusvàlues.

Pel que fa al món laboral, aquest estudi recull que l’ocupació va créixer un lleu 0,7% fins al març, la qual cosa significa una desacceler­ació, ja que aquesta taxa és gairebé un punt i mig inferior a la registrada un any abans, quan es va fixar en el 2,1%. L’augment del nombre de treballado­rs es va veure impulsat principalm­ent per l’avenç de la contractac­ió de personal fix, que es va elevar un 1,1%.

Per sectors, el creixement d’ocupació es va concentrar principalm­ent en les branques d’activitat vinculades al sector serveis. En concret, les plantilles mitjanes van augmentar en la branca de comerç i hostaleria (1,1%), en la d’informació i comunicaci­ó (1,4%) i en la que engloba la resta d’activitats (1,2%). En canvi es van reduir en la d’energia (1,4%) i en la indústria (0,5%).

Les despeses de personal van créixer un 2,7% de forma interanual durant els tres primers mesos del 2019, però no tant per l’augment de plantilles, sinó per l’augment de les remuneraci­ons mitjanes.

L’informe també revela alguna dada curiosa pel que fa a les pimes. Per exemple, detalla que incremente­n les vendes, però no tant els beneficis, i en conjunt la seva situació financera empitjora. Tot i això, sí que estan reduint les seves despeses per interessos i el seu nivell d’endeutamen­t. El supervisor ha constatat que “entre octubre del 2018 i març del 2019 s’evidencia una certa moderació en el dinamisme de les vendes”. A aquest indicador caldrà estar atents en els propers mesos per veure’n l’evolució.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain