La Vanguardia (Català-1ª edició)

De vida intensa

-

Què és el més revelador que li ha passat a la vida?

Viure en un camp de concentrac­ió al Japó dels set als nou anys.

Com hi va anar a parar?

Els meus pares van decidir marxar al Japó per escapar de la Itàlia de Mussolini. El meu pare, antropòleg, va aconseguir una beca, però quan es va negar a firmar l’adhesió a la república feixista de Saló, ens van tancar al camp de concentrac­ió de Nagoya.

Què li ve al cap?

La fam i les bombes.

Descrigui’m la fam.

La fam de veritat porta malalties: escorbut, raquitisme, ceguesa, et cauen els cabells, les dents... Les formigues són verinoses i el meu pare ens va prohibir que en mengéssim, vam arrasar les glans, l’herba. Érem tres germanes, la petita tenia dos anys. Un any més i ens hauríem mort de gana.

Què els va salvar?

L’erudició del meu pare, que coneixia una antiga pràctica dels samurais: si et talles un dit i el llances a l’enemic, li demostres la teva vàlua, d’aquesta manera no et pot menysprear, en certa manera li crees una obligació cap a tu.

I el seu pare es va tallar un dit?

Sí, amb una destral, i l’hi va tirar a un guarda que es va enfadar moltíssim perquè el va esquitxar de sang, però una setmana després ens va portar una cabra que ens donava 200 grams de llet al dia.

Quants presoners eren?

Divuit italians. Cada dia ens reunien per dirnos que, així que guanyessin la guerra, ens tallarien el coll. Imagini el meu terror.

Què n’ha fet, d’aquella experiènci­a?

Aquella infantesa terrible va donar pas a la serenitat. La pau em va permetre curar-me, menjar, vestir-me; però l’experiènci­a que vaig viure sempre hi és. No aconseguei­xo llençar res de menjar, és una obsessió, i la mort pròpia o aliena m’espera literalmen­t a cada cantonada.

Ha indagat en l’ànim a hu mana.

No crec en la bondat natural de l’ésser humà, considero que pot ser el pitjor dels animals: malvat i brutal, per això crec en l’educació, l’ètica, les lleis. L’humà s’ha de regular, no se’l pot abandonat a si mateix.

L’educació ens redimeix?

Ens pot convertir en bons ciutadans. Fixeu-vos que en la història, la dona ha estat obligada a reprimir l’agressivit­at i això ens fa menys criminals que l’home.

Fa conferènci­es a joves.

De petita va viure en un camp de concentrac­ió al Japó i va travessar un mar minat que la va portar a Sicília, on la pobresa no la va abandonar, però va tirar endavant i es va convertir en una de les autores italianes contemporà­nies més reconegude­s. Van ser companys de vida Moravia, Pasolini, Calvino, Visconti, Fellini, Guttuso, Schifano..., amb els quals es trobava en un bar de la Piazza del Popolo de Ro m a.Als60vaesc­riure obres de teatre d’èxit internacio­nal, i als 70 va fundar el Teatro della Maddalena, gestionat per dones, i va escriure el guió de Les mil i una nits que vadirigire­lseugrana m ic Pasolini. Ha presentat a l’Institut Italià de Cultura de Barcelona Cuerpo feliz (Alta m area),unareflexi­ó sobre la maternitat.

 ?? CÉSAR RANGEL ??
CÉSAR RANGEL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain