La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Pentàgon opta per la contenció davant els falcons de la Casa Blanca

-

quilí de Casa Blanca, va sortir en defensa de l’actitud de Trump i dels seus tuits.

“Penso que ell s’ha vist en l’obligació d’explicar els seus dubtes i per què ha posat l’stop”, va assegurar Brennan davant les càmeres. “Aplaudeixo que no llancés l’atac, per desproporc­ionat i perquè podia provocar una escalada de violència en una zona molt complicada. Li aplaudeixo que sigui l’adult de l’habitació”. Els que queden com els nens són el secretari d’Estat, Mike Pompeo, i el conseller de Seguretat Nacional, John Bolton, els dos falcons que van estar pressionan­t el president perquè desplegués la revenja. Amb ells es va alinear Gina Haspel, la directora de l’Agència Central d’Intel·ligència, dona que com a agent de la CIA no va tenir objeccions en recórrer a la tortura a l’Iraq.

La seva posició es va veure reforçada per la creixent campanya d’agressions de l’Iran i del seu entorn, com les guerrilles del Iemen. Pompeo va acusar els iranians de l’atac a dos petroliers a l’estret d’Ormuz la setmana passada. També els imputa l’intent de fer caure altres drons.

Però els comandamen­ts del Pentàgon van optar per la contenció, en una situació difícil en la qual el secretari interí de Defensa serà substituït dilluns per un altre interí. Els generals van parlar de la dificultat de la missió i del risc d’originar un conflicte global.

En un comunicat, la Casa Blanca va recalcar que hi va haver “total unanimitat entre els assessors” a l’hora d’acordar l’operació. La decisió final va correspond­re “únicament i exclusivam­ent al president”. Allà era Trump, en mig d’aquella competició entre els seus assessors i amb si mateix, un aïllacioni­sta que va fer campanya per treure els Estats Units de “les guerres sense fi”, en el seu propi llenguatge.

Des que els Estats Units van optar per trencar el pacte nuclear internacio­nal, en el qual Obama va jugar un paper essencial per a la seva rúbrica, la relació amb l’Iran no ha fet més que anar de mal en pitjor. La posició d’aquesta administra­ció ha consistit a transitar per la via de la paciència a base de sancions. Però, davant la provocació iraniana, que opta per escurçar temps amb les seves provocacio­ns, no ha fet més que alimentar la fam dels falcons, dins del govern i entre legislador­s republican­s.

En el bàndol dels demòcrates van reclamar moderació. La senadora Elizabeth Warren, aspirant a les presidenci­als del 2020, va recordar que “Trump va prometre portar les tropes de tornada i, en canvi, treballa per instigar un conflicte innecessar­i”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain