La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez esperona Iglesias: “La clau és que respongui a la nostra proposta”

El líder del PSOE insta Podem a acceptar la seva oferta de càrrecs, sense ministeris

- JUAN CARLOS MERINO

L’oferta que Pedro Sánchez va fer dilluns a Pablo Iglesias és que Unides Podem pugui designar alguns càrrecs governamen­tals intermedis, sense concretar si el sostre serien secretarie­s d’Estat o direccions generals. Però en cap cas no ocuparien butaques al Consell de Ministres. I encara menys una vicepresid­ència. I a la Moncloa, expliquen a La Vanguardia en el nucli dur de Sánchez, estan, “de moment, esperant resposta”.

“La clau és que respongui. A aquesta oferta”, conclouen els assessors de Sánchez quan se’ls pregunta si es tracta d’una proposta final o pot ser negociada. Així doncs, a la Moncloa no faran més moviments fins que Iglesias no accepti o rebutgi la fórmula de “govern de cooperació” que Sánchez va posar sobre la taula. De la resposta del líder de la formació morada en dependrà, per tant, el curs que prenguin els esdevenime­nts.

Dirigents socialiste­s veuen Sánchez “molt decidit” a mantenir el seu criteri. I és que al PSOE asseguren que desconfien que membres d’Unides Podem puguin tenir un accés directe al govern, on hi ha “molta informació sensible” i es dirimeixen qüestions d’Estat. “No ens en fiem”, argumenten.

Hi ha un element de pressió afegit: l’escenari d’una repetició electoral si no hi ha acord. Encara que es jugui com a simple carta negociador­a. A la reunió que Sánchez va mantenir la setmana passada amb el líder del PP, Pablo Casado, tots dos van coincidir en dues coses, segons fonts pròximes. La primera és que les úniques formacions que sortirien beneficiad­es en una repetició electoral serien el PSOE i el PP. La segona, que ni Sánchez ni Casado no volen tornar a anar a les urnes. “La gent està saturada d’eleccions”, admeten. No obstant això, si es pregunta a l’executiva del PSOE fins on estaria disposat a arribar Sánchez en el seu pols amb Iglesias, hi ha qui no dubta: “Fins a unes altres eleccions”.

Tot i que és un escenari indesitjat per a tothom. Sánchez va evidenciar ahir que ja té prevista, o almenys ja la té al cap, la data en què anirà al Congrés per afrontar el debat i la votació per a la seva investidur­a. “No ho diré a Brussel·les!”, va replicar al final de la cimera europea. “Veurem si aconseguim arribar a la investidur­a com més aviat millor”, va insistir per la seva banda la portaveu del Govern central en funcions, Isabel Celaá. La data prevista se situa en la primera quinzena de juliol, però ara per ara Sánchez no ha comunicat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, cap indicació, ni oficialmen­t ni oficiosame­nt, sobre el seu calendari. “Encara hi ha dies”, va dir Celaá. El líder del PSOE controla el timó i vol imposar els seus temps. “I fa bé”, l’animen els fidels.

En tot cas, l’aritmètica parlamentà­ria per guanyar la investidur­a en segona volta, on Sánchez només necessita reunir més sís que nos, ja està pràcticame­nt decantada. Després dels pactes autonòmics

El president defensa que la seva proposta a la formació morada és “assenyada i ambiciosa”

El PSOE desconfia de l’accés de Podem a “informació sensible” i qüestions d’Estat

–i tret que la pressió interna i externa acabi per doblegar el líder de Cs, Albert Rivera–, la investidur­a quedaria resolta amb les possibles abstencion­s d’ERC i Bildu (o d’una d’aquestes dues forces), per “més incòmodes que resultin per al PSOE”. I per més dura que sigui l’ofensiva que ja van començar a desplegar el PP i Cs per l’equació que pot ser l’única via per a Sánchez, davant la qual dirigents socialiste­s ja recepten “no acovardir-se”.

Així doncs, l’única cosa que queda per resoldre’s és el pols entre Sánchez i Iglesias per la fórmula amb què Unides Podem s’incorporar­ia al “govern de cooperació”, i no de coalició. El líder del PSOE, però, va reconèixer ahir des de Brussel·les que, dins del marc de “cooperació institucio­nal” que proposa, “Unides Podem té tot el dret a veure’s representa­t en l’àmbit de l’administra­ció pública”. És a dir, amb càrrecs governamen­tals. Però no amb carteres ministeria­ls. “Jo crec que és una proposta raonable, assenyada i ambiciosa”, va subratllar Sánchez per instar el líder de la formació morada a acceptar-la.

 ?? HORST WAGNER / EFE ?? El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ahir al final de la cimera europea a Brussel·les
HORST WAGNER / EFE El president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, ahir al final de la cimera europea a Brussel·les
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain