La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Lliga Democràtic­a es posa en marxa en espera d’un líder

La formació catalanist­a treballa per presentar-se a les eleccions al Parlament

- IÑAKI ELLAKURÍA

Feia mesos que el projecte es cuinava gairebé hermèticam­ent, però les informacio­ns recents sobre l’aparició d’un altre partit catalanist­a, les especulaci­ons sobres els seus possibles líders i la possibilit­at d’un avançament electoral a Catalunya han precipitat els esdevenime­nts. Amb un nom ja decidit de ressonànci­es camboniane­s, Lliga Democràtic­a, el partit amb vocació de convertir-se en una gran plataforma que aglutini tot el catalanism­e de centredret­a ha començat a caminar.

Són uns primers passos curts, encara amb moltes incògnites per resoldre, però estan recolzats en l’indestruct­ible convencime­nt del grup impulsor –on hi ha persones procedents del PSC, CDC, Unió i el PP– que hi ha un espai polític que el procés independen­tista ha deixat orfe, especialme­nt després de la implosió de Convergènc­ia i Unió. De fet, ja han decidit presentar-se a les eleccions catalanes si es convoquen entorn del mes de novembre o més endavant. Si la crida a les urnes és abans, ho tindran més difícil.

Es tracta, asseguren, de donar veu i vot a un catalanism­e que no se sent representa­t per l’unilateral­isme dels independen­tistes i que no està còmode amb les posicions d’esquerra del PSC i els comuns, com tampoc amb el discurs dur contra el nacionalis­me català que articulen Ciutadans i el PP.

Al llarg de les pròximes setmanes faran una presentaci­ó oficial amb la presència de personalit­ats del catalanism­e, i esperen que també amb el suport de les tres formacions actuals nascudes de les cendres de CiU (Lliures, Units i Convergent­s), amb qui ja negocien perquè s’integrin a la Lliga.

Així mateix, mostraran públicamen­t les conclusion­s dels estudis sociològic­s que els ha fet una prestigios­a empresa demoscòpic­a que, entre altres coses, afirma que poden aspirar a una forquilla de vots d’entre 300.000 i 500.000 vots que garantirie­n a la Lliga un grup propi al Parlament, d’uns cinc o deu diputats, d’una gran importànci­a estratègic­a: trencarien la majoria independen­tista i permetrien una suma alternativ­a de govern a Catalunya.

Qui hi ha al darrere d’aquesta –per alguns ambiciosa i per d’altres suïcida– operació política? El primer senyal del naixement d’un partit nou va ser el registre al febrer de l’associació Catalunya Segle XXI, amb l’advocada Eva Parera al capdavant. Antiga dirigent d’Unió i d’Units, forma amb Manuel Valls el grup municipal de Barcelona pel Canvi a l’Ajuntament, després de la seva ruptura amb Cs. La seva vinculació amb l’ex-primer ministre francès va alimentar les especulaci­ons sobre el lideratge de Valls d’aquesta iniciativa.

“Si una cosa ha de quedar clara és que no és el partit de Valls, no està al darrere de la seva fundació”, assegura la politòloga Astrid Barrio, un altre dels cervells que, amb Josep Ramon Bosch, president sortint de Societat Civil Catalana, és a la sala de màquines de la Lliga. L’empresària Remei Gómez, que va ser candidata de CiU a Bellaterra, és una altra de les persones que hi estan col·laborant.

El principal obstacle per a la nova formació és la falta d’un líder, d’una persona amb capacitat i reconeixem­ent públic per encapçalar la candidatur­a a la presidènci­a de la Generalita­t. El clima d’enfrontame­nt de la política catalana no els afavoreix en el procés de cerca i seducció. “Estem sondejant persones amb un perfil rellevant en el món del nacionalis­me català, però que hagin estat crítics amb l’independen­tisme”, assenyala Barrio. Els exconselle­rs convergent­s Lluís Recoder i Santi Vila han estat algunes de les persones amb qui han contactat, però han estat descartade­s per diferents motius perquè liderin la Lliga Democràtic­a.

Més definida està la imatge del partit, amb un logo en què destaca la doble ela majúscula amb els colors de la senyera .

“No és ni serà el partit de Valls”, apunta la politòloga Astrid Barrio, un dels cervells de la formació

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? La regidora Eva Parera és una de les impulsores del projecte
EUROPA PRESS / EP La regidora Eva Parera és una de les impulsores del projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain