La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els presos de l’1-O esperaran la sentència en presons catalanes

El Suprem denega la llibertat dels encausats, però dona llum verda a traslladar-los

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Suprem (TS) continua creient que en el cas de l’1-O hi ha risc de fugida i que no se li han donat arguments de pes perquè els presos d’aquesta causa surtin en llibertat. No en veu, sens dubte, en l’informe elaborat pel grup de treball de les Nacions Unides sobre detencions arbitràrie­s, esgrimit per la defensa de Jordi Cuixart com a dada rellevant en suport de la seva petició d’excarcerac­ió. En realitat, podria semblar que aquest dictamen, en què es demanava la immediata llibertat dels presos, ha tingut un efecte bumerang, perquè el Suprem hi atribueix “afirmacion­s extravagan­ts, mancades de tota lògica i d’impossible encaix en el nostre sistema processal”.

La negativa del Suprem a posar en llibertat els presos –avançada per La Vanguardia el dia 10– es basa sobretot en el fet que l’Alt Tribunal no hi veu “raons sobrevingu­des” per aixecar la mesura cautelar “una vegada acabat el judici”. I tot això “per la necessitat de salvaguard­ar les finalitats del procés, que ja està en l’últim tram, “amb la deliberaci­ó que en definirà el desenllaç començada”. Aquesta dada és important, perquè suggereix que en aquesta fase de la discussió els magistrats no s’estarien plantejant hipòtesis absolutòri­es.

Evidentmen­t, no hi ha res de decidit, però el Suprem subratlla que, havent dit el “vist per a sentència”, la sala ha quedat situada “en una posició privilegia­da, fins ara inèdita, per valorar la intensitat del fumus boni iuris que ha sostingut les mesures cautelars” acordades pel jutge Llarena. La Sala Penal diu, en suma, que hi havia raons per ordenar la presó preventiva dels qui han estat jutjats i que n’hi continuen havent després de totes les proves practicade­s en el judici oral, quan –i això també és important– ja s’està en plena deliberaci­ó de la

sentència. Amb això se subratlla la proximitat relativa de la sentència, que continua prevista per a finals de setembre o octubre.

La interlocut­òria arremet contra l’esmentat informe del grup de treball de l’ONU, a qui defineix com a instància assessora, i el dictamen del qual ha estat qüestionat pel Govern espanyol, que sospita que fos filtrat per un advocat de Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, i que “al seu torn hauria estat relator de les Nacions Unides fins a l’any 2017 i hauria desenvolup­at una activitat concomitan­t amb dos membres del grup de treball”. El TS interpreta, en resum, que el dictamen ha estat utilitzat per pretendre que l’Executiu prengui mesures a fi de remeiar la situació dels presos, fet que suposa ignorar que cap govern no pot donar ordres als jutges.

En un altre ofici, el Suprem va informar la secretaria general d’Institucio­ns Penitencià­ries que no hi ha “obstacle” per traslladar els presos a presons de Catalunya. Fonts penitencià­ries van informar que el desplaçame­nt es farà en qualsevol moment, però no abans de dilluns.

El Suprem va confirmar ahir el processame­nt d’Antoni Comín i Meritxell Serret, que ja van ser declarats en rebel·lia. La interlocut­òria avala que es processés Comín per rebel·lió i Serret per desobedièn­cia . I afegeix que el fet que el Tribunal Superior de SchleswigH­olstein comparés l’1-O amb les protestes contra l’ampliació de l’aeroport de Frankfurt revela que va examinar “amb una certa lleugeresa i superficia­litat el complex element normatiu de la violència”.

Els jutges troben “extravagan­t” l’informe del grup de treball de l’ONU que va demanar excarcerac­ions

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? El magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE El magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain