La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sentència exemplarit­zant

-

EL Tribunal Suprem, en la revisió de la sentència contra els cinc membres de La Manada, ha corregit un error greu dels dos tribunals anteriors i fa un pas molt important en la jurisprudè­ncia per a la defensa dels drets de les dones. Els magistrats d’aquesta alta instància van elevar la condemna contra els acusats des dels nou anys inicials fins a quinze anys. Això és així perquè han considerat els fets ocorreguts en els Sanfermine­s del 2016 com un delicte continuat de violació d’una jove de divuit anys i no com a abús sexual amb prevalença, com van fer els dos tribunals anteriors.

El Suprem considera incorrecta la qualificac­ió jurídica de les anteriors sentències perquè el relat descriu un “autèntic escenari intimidato­ri, en el qual la víctima en cap moment no consent els actes sexuals portats a terme pels acusats”. Afegeix que aquesta situació “intimidado­ra” és la que va fer que la víctima “adoptés una actitud de submissió, fent el que els autors li deien que fes, davant l’angoixa i l’intens neguit que la situació li va produir pel lloc recòndit, estret i sense sortida on va ser introduïda per força”.

La sentència del Tribunal Suprem al qualificar els fets d’agressió sexual i violació coincideix, a més de corregir un error judicial, amb el sentiment general de

la societat, expressat durant l’últim any en múltiples manifestac­ions de protesta per la decisió judicial dels tribunals navarresos que no van considerar aquest delicte malgrat que, durant el judici, es va estimar provada l’existència de relacions sexuals forçades i repetides. La sentència anterior, en aquest sentit, suposava un greu precedent per a la llibertat sexual de les dones, desdibuixa­va la construcci­ó del consentime­nt, i reforçava la idea que aquest es pot donar sota circumstàn­cies de pressió, amb la qual cosa s’alimentava la cultura de la violació.

Feia molt de temps que una sentència no havia provocat tant rebuig popular i tanta dosi d’indignació social i política. Ara s’ha corregit l’error i la justícia recupera prestigi i confiança entre la societat, especialme­nt entre les dones, encara que hagi estat amb retard. La revisió que el Suprem ha fet de la sentència, així mateix, és exemplarit­zant i, a més, posa el focus en els agressors i posa fi a una certa sensació d’impunitat existent pel que fa a aquest tipus de delictes sexuals.

La revisió efectuada pel Tribunal Suprem hauria d’obrir definitiva­ment la porta per canviar el Codi Penal quant als delictes sexuals per evitar la discrecion­alitat dels tribunals i diferencia­r més clarament entre el delicte de violació i agressió sexual i el delicte d’abusos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain