La Vanguardia (Català-1ª edició)

Baròmetres

-

Temps enrere, a pagès, per baròmetre hi havia una rajola amb un frare de perfil, enganxat, vestit amb roba de sac, que duia una caputxa i a la mà tenia un bastonet que assenyalav­a uns escrits al seu costat: sol, humitat, pluja. I quan feia bon temps, la caputxa se li aguantava damunt del cap, però quan pujava la humitat ambiental, la caputxa li queia damunt de la cara i li tapava el cap, al mateix temps que el bastonet assenyalav­a l’escrit “pluja”. Preguntant com funcionava, em van dir que sota la caputxa hi havia un nervi de bou i que quan pujava la humitat de l’ambient, el nervi s’encongia i per això li queia la caputxa,

R. MARGARIT, que tornava a lloc quan feia bon temps. Crec que encara n’hi ha d’aquests baròmetres rurals.

Doncs si hi ha un nervi que ja està fora de joc i encara s’estira i s’arronsa, què no farà qualsevol nervi o tendrum d’una persona viva quan hi ha aquests canvis de temps. Per aquests nostres dies, la primavera, sempre versàtil, va fent pujar i baixar el baròmetre com si estès jugant a les muntanyes russes, i així anem tots, de gairell, ara caic, ara m’aixeco; se’n ressenten no només els nervis i els tendons, sinó tot l’organisme, que ja no sap com posar-se, i també el humor, que es torna canviant amb el malestar. Cal adaptar-se, això diuen, però excepte els ocells, que veig com es gronxen a les branques dels arbres i volen com si res, els humans necessitem una certa estabilita­t atmosfèric­a per tenir estabilita­t personal. I també una estabilita­t social, sense ensurts de pujades i baixades de cop i volta.

Potser després de tantes eleccions, generals, municipals i europees, trobem entre tots una mena d’oasi d’estabilita­t amb pactes i programes que beneficiïn la gent que els hem votat. Les inclemènci­es del clima no es poden canviar, però potser sí el fet humà que les provoca, tenint en compte que aquesta és l’única casa que ara per ara tenim a l’univers. El cos humà també és un baròmetre sensible, tant amb el clima com en l’entorn social. És important tenir-ho en compte quan es governa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain