La Vanguardia (Català-1ª edició)

Legalitat i justícia

-

Segons els diccionari­s, la paraula legalitat determina la qualitat del que és legal i correcte, segons el sistema legal constituït.

Segons els diccionari­s, i la paraula justícia determina la virtut moral per la qual hom té com a guia la veritat i el respecte a les persones.

Podria donar-se el cas que legalitat i justícia es contraposi­n? Si fem una ullada a diversos fets i moments històrics, veurem situacions en què es podria donar el cas que la legalitat no sempre és justa o que la justícia no és legal. Per exemple, Trump imposa una llei per la qual es determina que milions de persones puguin ser deportades. Aquesta “legalitat” és justícia?

Actualment, una part del Govern català és a l’exili i la resta en presó preventiva en aplicació de “la legalidad española”, pel fet de convocar un referèndum en què tot el poble de Catalunya pogués manifestar la seva opinió. Aquesta legalitat que fiscals i jutges estan aplicant és justícia? És legal? Se suposa que amb les presons es castiga els delinqüent­s, oi? Tenirlos tant de temps a la presó per un delicte que no s’ha demostrat que hagin comès és legal, és just?

No deu ser una demostraci­ó del carinyo que els estaments de l’Estat espanyol tenen als que no pensem com ells? En la meva ignorància, plantejo aquests interrogan­ts.

NARCÍS BANCHS I VALLS Gelida Podeu enviar les vostres fotografie­s a Cal que estiguin signades amb nom i cognoms i hi ha de constar l’adreça, el telèfon i el DNI o el passaport. es reserva el dret de publicar les que consideri oportunes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain