La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues nacions

Conviuen en un mateix lloc geogràfic i en una mateixa societat dos sentiments nacionals que s’han descarnat com antitètics i mútuament refractari­s

- LA PELL DE BRAU Daniel Fernández

Catalunya ja no és una nació. Almenys en són dues. I és la conseqüènc­ia de tots els anys de presidènci­a i polítiques de Jordi Pujol més aquesta gairebé una dècada de processism­e. Sense voler tampoc amagar la responsabi­litat dels governs tripartits, que van convertir en un problema i no en una oportunita­t la reforma de l’Estatut i van ser incapaços d’enfrontar el marc mental nacionalis­ta. I sense pretendre silenciar l’abandoname­nt durant decennis de Catalunya per part dels successius governs espanyols, que liderats pels dos partits majoritari­s van trobar més fàcil entendre’s amb l’amo Pujol que haver d’entendre la complexa realitat catalana.

Que a Catalunya hi hagi avui dues nacions és també fill de l’abandoname­nt sistemàtic del debat i les idees per farcirho tot d’una cosa pitjor que la ideologia: el sentiment. Hi va haver un temps, amb l’adveniment de la democràcia, en què Catalunya es va creure una nació. I encara que es rebutgessi­n els conceptes herderians del Volkgeist, l’esperit del poble, s’havia arribat a una síntesi que alguns ara enyorem. Una nació cultural que assolia l’autogovern i es conformava, sota el paraigua de la Constituci­ó, com una “nacionalit­at” (sic) en forma de comunitat autònoma. Conformar-se va ser també, en el seu altre sentit més col·loquial, el que van fer al seu dia els nacionalis­tes més exaltats. Va semblar possible, doncs, ser una nació catalana amb llaços lingüístic­s i culturals no només amb les Balears i el País Valencià, sense haver, però, de renunciar alhora a ser i sentir-se una mica, o molt, o gairebé gens, espanyol. De fet, el nostre nivell d’autogovern és innegable. I prova d’això és la gestió i control de l’ensenyamen­t, la sanitat, una força de seguretat de disset mil agents, més els mitjans de comunicaci­ó públics i, cas insòlit a Europa, fins i tot les presons com a part d’un poder polític i administra­tiu que ara ha estat portat, gairebé paradoxalm­ent, a un curtcircui­t que ha fet saltar els ploms.

No pretenc negar tampoc el tracte desfavorab­le o fins i tot la suposada asfíxia financera de la Generalita­t –de la qual alguna responsabi­litat es derivaria també sobre els governs autonòmics, o no?– ni la barroera utilitzaci­ó electoral, sobretot per part del Partit Popular, de la qüestió catalana. Una vegada més, prova fefaent de com tot nacionalis­me pretén el poder encara que posi en perill la pàtria a la qual suposadame­nt es deu. Això ja no va de discutir l’evident o fals de segons quins postulats, ni de rebutjar

apreciacio­ns més o menys sentimenta­ls, que cadascú té el seu bon cor.

El que passa avui, segons el meu minvat parer, és que conviuen en un mateix lloc geogràfic i en una mateixa societat dos sentiments nacionals que s’han descarnat com antitètics i mútuament refractari­s. La gran nació dels del mig, els que no volen triar bàndol ni bandera, pateix avui el menyspreu creuat de dos sentiments irreconcil­iables en l’horitzó immediat. Uns han abraçat l’estelada i repeteixen que Espanya és un Estat opressor i que el feixisme els reprimeix. Ja ho sabeu: que si Hongria, que si Turquia... En la seva ceguesa, insisteixe­n que la llengua catalana està perseguida malgrat que, senyores i senyors, eduquem en la nostra llengua. Però han estat massa anys d’alimentar un sentiment de nació que es pretén mil·lenària i permanentm­ent oprimida. Resulta un esforç erm intentar explicar obvietats històrique­s que són furiosamen­t rebatudes sense que ningú no reclami ni més lectures ni millors debats. D’altres s’han refugiat, al seu torn, en els tòpics més rancis d’una Espanya que semblava feliçment superada, per sentir-se òbviament i recíprocam­ent perseguits pel nou feixisme intimidado­r i supremacis­ta. També és sabut: que si el nacionalis­me flamenc, que si l’Ulster... I en el seu orgull ferit s’han covat nous ous de la serp, que partits polítics de creació encara recent fan créixer sense pudor.

Necessitar­íem una cartografi­a de què està passant. I benvinguts siguin sociòlegs i politòlegs si poden ajudar a suturar la ferida. Perquè la divisió en dues nacions s’ha de travessar forçosamen­t en alguns llocs comuns, que cal detectar per fer-ne l’estudi topogràfic. És una tasca d’anys, però cal reconstrui­r aquella gran zona comuna lliure de l’aiguamoll i de la terra eixuta.

Transversa­l és una paraula molt utilitzada però que, com tantes d’altres, gairebé ha deixat de tenir significat. El que hauríem d’intentar entendre, per evitar les seves nefastes conseqüènc­ies, és quin paper desenvolup­en determinad­es variables en la confrontac­ió. És un factor la llengua materna? Els cognoms? L’origen familiar? La renda disponible? El nivell d’estudis? Habitar en una ciutat gran o petita? En un poble de l’interior o de la costa? Haver viatjat per la resta d’Espanya o per Europa? Com se segmenta el sentiment de pertinença per capes generacion­als? I per sexes? Significa quelcom encara el passat carlí d’una població, una família? El bàndol en què van estar els nostres avis en la darrera guerra civil? L’escola pública o la concertada o la privada?

Vull continuar creient en la Catalunya de la convivènci­a i el respecte, però l’espectacle aberrant i vociferant de la setmana passada a Barcelona, a Sant Cugat del Vallès, a Santa Coloma de Farners, no fa més que augurar temps pitjors. I la degradació dels comportame­nts ciutadans corre paral·lela a la de les institucio­ns, així que penso que no podem ni hem d’esperar més per deixar de banda banderes i embridar els sentiments. La racionalit­at ens hauria de portar a reconèixer que la secessió no té sentit en aquesta Unió Europea. I que precisamen­t a l’Europa que hem de construir pot tenir cabuda una independèn­cia sense independèn­cia, és a dir, sense pronunciam­ents vuitcentis­tes ni buscant l’enfrontame­nt civil. Perquè tant si Catalunya arribés a ser un estat lliure associat d’Espanya o una nació nova amb les seves fronteres i himne, suposo que voldrem que la bandera europea sigui la nostra, a veure si ens fem ciutadans d’una nació més gran, inclusiva, culta i feliç. Digueu-me il·lús.

La degradació dels comportame­nts ciutadans corre paral·lela a la de les institucio­ns, per això cal deixar de banda les banderes i embridar els sentiments

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain