La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones, satisfetes: “El Suprem avala que només sí és sí”

Parlen de “sentència històrica” que posa fi a la impunitat de l’agressor

- CELESTE LÓPEZ

Alegria, satisfacci­ó, justícia, exemplarit­at... Aquestes són algunes de les paraules que van fer servir els diferents col·lectius de dones davant la decisió del Suprem de considerar agressió (violació) l’actuació de La Manada als Sanfermine­s del 2016. Respiren tranquil·les, no tant per l’elevació de les penes (de 9 a 15 anys de presó), sinó pel que comporta: d’una banda, aclareix d’una vegada que el silenci de la víctima no implica en cap moment consentime­nt

(“el relat fàctic descriu un autèntic escenari intimidato­ri, en què la víctima no consent en cap moment els actes sexuals que duen a terme els acusats”, diu l’Alt Tribunal). I amb ella, una bona part de la societat que al carrer i a les xarxes socials van deixar clar que “només sí és sí”, davant la decisió dels jutges i magistrats navarresos que es van agafar a aquell silenci i submissió per rebutjar que la jove madrilenya no havia estat violada, tot i que sí que va patir abús.

Però no és només el tema del consentime­nt –molt important per als col·lectius feministes perquè molts agressors veuen la seva pena reduïda perquè la víctima no ofereix resistènci­a, jutjant el comportame­nt de la dona i no el de qui comet el delicte–, sinó per l’aplicació de l’agreujant de tracte vexatori (no només és penetrada de manera simultània, a més en presumeixe­n) i perquè el delicte l’ha dut a terme dues o més persones.

Associacio­ns com Women’s Link, Fundació Dones, Federació de Dones Progressis­tes, Associació de Dones Jutgesses parlen d’una decisió històrica perquè posa la pedra per acabar amb la impunitat del violador i amb les violacions grupals que no han deixat d’incrementa­r d’ençà que va passar la dels Sanfermine­s. Segons dades del Ministeri de l’Interior, des d’aquell any s’han registrat més d’un centenar de violacions en grup, d’altres manadas en què haurien participat més de 350 agressors, un terç d’ells menors.

“El Suprem ha sabut aprofitar l’oportunita­t

Des d’aquells Sanfermine­s s’han registrat més d’un centenar de violacions en grup amb 350 agressors

d’unir-se a un debat a Espanya i al món: en un judici sobre violència sexual, el focus no pot ser el comportame­nt de la dona, sinó la culpabilit­at dels acusats”, assenyala Viviana Waisma, presidenta de Women’s Link.

Des del Govern espanyol en funcions s’ha mostrat la satisfacci­ó per aquesta sentència, perquè avala els canvis legislatiu­s que van quedar al calaix després de la convocatòr­ia de les eleccions generals. Aquests canvis, proposats per una comissió d’experts que va lliurar la seva resolució el desembre passat, se centren en la modificaci­ó del Codi Penal per revisar els delictes d’agressió i abús sexual i el tema del consentime­nt.

En aquesta línia, la ministra d’Igualtat en funcions, Carmen Calvo, va escriure ahir a Twitter: “La decisió del Tribunal Suprem sobre el cas de #LaManada reconeix la credibilit­at de la víctima i està en sintonia amb la modificaci­ó legal proposada pel Govern per diferencia­r el delicte de violació i agressió sexual del delicte d’abusos”. El president en funcions, Pedro Sánchez, va escriure a la mateixa xarxa social: “Va ser una violació. La decisió del Suprem sobre La Manada així ho confirma. Només sí és sí. Espanya continua avançant en la protecció dels drets i llibertats de les dones, i no s’aturarà”.

Dones jutgesses, al seu torn, van tenir paraules de record per a la víctima, que ha passat l’indicible en aquest procés judicial: “Avui la justícia ha confirmat que una violació és una violació. Ho va decidir el Suprem després de la lluita d’una víctima, C., a qui sempre donarem les gràcies i demanarem perdó per les dificultat­s que li hem posat”.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Detall d’unes mans a la concentrac­ió ahir davant del Suprem
KIKO HUESCA / EFE Detall d’unes mans a la concentrac­ió ahir davant del Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain