La Vanguardia (Català-1ª edició)

Que només sí sigui sí

- Susana Quadrado

Ho escrivim a crits: PER FI S’HA FET JUSTÍCIA. Doncs no, ella no s’ho va passar bomba. Ni s’ho va buscar per desvergony­ida. Ni pel fet de tenir 18 anys i voler passar-s’ho bé una nit de Sanfermine­s. Ni per puta, tal com algú va arribar a suggerir. Cinc homes com cinc torres, amb deu quilos més d’envergadur­a per barba, la van acorralar en un portal, la van penetrar per on van voler, es van aclamar, la van gravar en vídeo i es van vantar de la seva gesta. Després van llençar el mòbil i la van deixar tirada, a terra. Costa d’imaginar que hi pugui haver algú més indefens en aquestes circumstàn­cies.

Aquella nit ella va deixar de ser propietàri­a de si mateixa. Ens preguntem si després d’allò ho ha tornat a ser...

Aquell parany va ser una “situació intimidado­ra”. És el relat que en fa el Suprem, un tribunal que ahir ens va tornar la credibilit­at en un sistema jurídic on hi continuen havent jutges i advocats a qui costa de distingir la realitat de les fantasies sexuals masculines més fastigoses. Ja està bé que es tracti els victimaris de la violència masclista amb infinitat de presumpcio­ns. Ja n’hi ha prou que la víctima no només no obtingui protecció sinó que acabi ella mateixa virtualmen­t condemnada per dues agressions: primer en un portal i després en un jutjat amb sentències vergonyant­s. La societat està més sensibilit­zada que mai. Els poders polítics, també. Hi ha altres manadas, prop d’un

La trajectòri­a judicial d’aquest cas arrossega episodis que fan fàstic i que no s’haurien de repetir mai més

centenar, pendents de jutjar-se. Mil assassinad­es per crims de gènere des del 2003. Tant de bo aquesta vegada sigui certa l’esperança que tots abracem: que hi hagi un abans i un després, i que els jutges sentenciïn amb més rigor.

Perquè va ser una violació, no un abús. I això és un delicte. Article 179 del Codi Penal. Amb els agreujants de l’article 180, per la “vexació”, per l’“ostentació” que van fer els agressors i pel benefici que suposa la superiorit­at del grup.

Perquè hi va haver una “força intimidatò­ria suficient” sobre la jove. Sempre segons el Suprem, la van forçar a tenir relacions sexuals sense el seu consentime­nt. A crits, ho tornem a dir, SENSE CONSENTIME­NT. Paralitzad­a per la por, doblegada pel terror, ella va callar, sí, va emmudir i va tancar els ulls mentre cinc mandrils la violaven.

Perquè la intimidaci­ó, ara provada, va fer que ella “adoptés una actitud de submissió, fent el que els autors li deien, davant l’angoixa i intens aclaparame­nt que la situació li va produir pel lloc recòndit, estret i sense sortida on va ser introduïda per força”. NO ÉS NO.

La trajectòri­a judicial d’aquest cas arrossega episodis que fan fàstic i que no s’haurien de repetir mai més. Hi ha una sensació general d’alleujamen­t en la societat, la idea que sortir al carrer i mobilitzar-se pel que és just val la pena. I així és. Però encara és una victòria insuficien­t. Ara toca que hi hagi una revisió de preceptes penals concrets perquè les interpreta­cions que facin els jutges davant la violència masclista no deixin les víctimes encara més indefenses.

Fins que NOMÉS SÍ SIGUI SÍ.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain