La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impuls a la construcci­ó de pisos a la plaça de les Glòries

El pla de millora urbana preveu remodelar la part nord de la plaça amb 562 habitatges lliures i protegits i amb serveis

- SILVIA ANGULO

Els canvis a la plaça de les Glòries són ben visibles des que es va estrenar la zona verda fa unes setmanes. Més enllà dels treballs al subsol, amb la construcci­ó de dos túnels viaris, aquest nou espai aspira a ser un lloc per viure, una nova zona residencia­l al costat d’una de les àrees més grans enjardinad­es de la ciutat i que, a més, disposi de diversos equipament­s. L’Ajuntament de Barcelona ha començat a tramitar el projecte que ha de desencalla­r la construcci­ó dels habitatges lliures i protegits i els serveis que s’alçaran a la part nord de la plaça. És una operació urbanístic­a a llarg termini, ja que per alliberar aquest àmbit caldrà expropiar naus industrial­s i finques de veïns, de manera que està previst que l’actuació pugui durar uns vuit anys.

En total hi ha previst que es construeix­in 562 habitatges, un 20% dels quals de protecció, un 15% a preu concertat –protegits però més cars– i la resta lliures. En paral·lel es rehabilita­rà l’antiga Fàbrica de Paraigües i un altre vell edifici industrial situat en aquesta zona, que s’uniran a l’escola Encants. Les futures residèncie­s dels carrers Consell de Cent i Dos de Maig es convertira­n en punt d’accés al gran parc de les Glòries. A més, per aportar barreja d’usos, es destinaran 5.000 metres quadrats a activitats econòmique­s, situades principalm­ent a les plantes baixes dels edificis residencia­ls.

La segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament, Janet Sanz, explica que en l’últim mandat s’han fet “passos molt importants per avançar cap a la transforma­ció global de la plaça”. Destaca les obres de la Gran Clariana i apunta que les obres del túnel continuen segons el calendari previst.

La major part de l’edificabil­itat d’aquest àmbit està destinada a ús residencia­l. Segons el pla de millora urbana (PMU) que hi ha en exposició pública, aquest espai nou no haurà de complir l’obligació de destinar un 30% d’edificis a habitatge protegit a un preu assequible perquè, malgrat que es tracta d’una nova promoció, està exempta de complir aquest requisit. Així doncs, el pla preveu tres edificis diferencia­ts que tindran quinze, onze i set plantes. El que tindrà més alçària és el que se situarà a la cruïlla de l’avinguda Diagonal i el carrer Castillejo­s, que s’erigeix en un punt de referència i d’accés al nou parc. L’alçària dels edificis residencia­ls s’ha retallat fins a un màxim de 55 metres per no fer ombra als equipament­s pròxims.

Es reserven 5.000 metres quadrats per a activitats econòmique­s

Les noves promocions no hauran de complir l’obligació del 30%

Les alçàries dels edificis residencia­ls s’han reduït fins a limitar-los a 55 metres

La plaça conserva el traçat de l’antic Rec Comtal i uns quants refugis antiaeris

De fet, en el planejamen­t anterior es preveia construir una torre de divuit pisos més planta baixa que hauria fet ombra als equipament­s educatius que hi ha just al costat. Actualment, en aquest espai hi ha 73 habitatges amb predomini de propietat vertical. Les edificacio­ns més antigues daten del 1880, i les més noves, del 1960. Els veïns d’aquestes finques podran ser reallotjat­s a la mateixa plaça.

En paral·lel hi ha previst un sistema d’espai públic per reforçar els recorregut­s per als vianants cap al parc de les Glòries i acostar aquesta zona verda al barri de la Sagrada Família. A més, es garantirà la separació adequada dels edificis entre si i entre aquests i els equipament­s escolars adjacents.

En l’àmbit s’han dut a terme excavacion­s arqueològi­ques que han determinat el pas per aquest espai del Rec Comtal. En el projecte Canòpia Urbana ja es preveu la recuperaci­ó d’aquesta antiga canalitzac­ió d’aigua, i també la intervenci­ó en 250 metres. D’altra banda, el PMU també destaca que al voltant hi ha diversos refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil. Janet Sanz destaca la protecció d’aquests elements patrimonia­ls i històrics, i també dels edificis industrial­s de l’entorn, com un punt fort de la reforma de la plaça i la seva transforma­ció en un nou espai de centralita­t urbana.

El PMU també alerta de la presència de sòls contaminat­s en aquest àmbit. S’ha de recordar que fins fa poc era un espai industrial i quan es va projectar la construcci­ó de la guarderia es van analitzar els elements que formaven part d’aquest sòl. Per aquesta raó s’haurà de dur a terme un procés de descontami­nació dels terrenys, segons indica el projecte.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Al costat de la Gran Clariana de les Glòries s’hi han d’alçar habitatges públics i lliures, i també equipament­s
LLIBERT TEIXIDÓ Al costat de la Gran Clariana de les Glòries s’hi han d’alçar habitatges públics i lliures, i també equipament­s
 ??  ?? iag
Habitatges
FONT: Ajuntament de Barcelona
Equipament­s
Zona verda
LA VANGUARDIA
iag Habitatges FONT: Ajuntament de Barcelona Equipament­s Zona verda LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain