La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intrigues de frontera

- ESPECTRES D’ALCÀSSER. FRANQUÍCIA.

Una debilitat: Maestros de la restauraci­ón (DKiss). El programa segueix les peripècies d’un antiquari-restaurado­r que viatja per la Gran Bretanya per comprar coses que després podrà revendre. L’encant del programa és la reiteració de la fórmula i la capacitat del protagonis­ta, Drew Pritchard, per regatejar i fer-te entendre la lògica de la compravend­a com a motor existencia­l. És una lliçó de capitalism­e primigeni en què la paraula i l’encaixada de mans substituei­xen els contractes i en què emergeix un amor contagiós per coses aparentmen­t inservible­s o fora de catàleg. Sovint els capítols són mecànics en el sentit que no contenen grans emocions. Però de tant en tant apareixen objectes o invents que exciten la voracitat compradora de Pritchard, com una Lambretta dels anys cinquanta o dos penjadors de paret, molt inquietant­s, amb cara de pallasso.

L’estrena de la sèrie documental El caso Alcàsser (Netflix, cinc capítols) proposa una immersió retrospect­iva en uns anys en què la televisió privada estava decidint els límits de toxicitat a l’hora de traslladar a la pantalla els principis de la truculènci­a i el sensaciona­lisme de la crònica negra. El cas de les tres nenes raptades, violades i assassinad­es va establir els fonaments d’un tipus d’espectacle que va connectar amb els instints més primaris de l’audiència. La part més interessan­t del documental és precisamen­t haver sabut ordenar cronològic­ament les claus del cas i, alhora, els punts crucials de la causa judicial, amb imatges inèdites i punts de vista enriquits pel pas del temps. La perspectiv­a no deforma l’essència de la versió televisiva del cas però sí que en proposa un relat alternatiu, amb testimonis que participen en aquest exercici d’aclariment retrospect­iu i, sobretot, amb l’absència d’una llarga llista de persones que s’han negat a ser entrevista­ts. És una llista que podria servir per fer una altra sèrie i que, en canvi, no inhabilita el contingut del documental. L’interès de la història és tan potent i la manera d’explicar-ho tan eficaç que fins i tot acabem perdonant un desenllaç maldestre de bones intencions de denúncia sobre la violència masclista que és més una concessió al present que no pas el retrat d’una consciènci­a de l’època.

És una lliçó de capitalism­e en què la paraula i l’encaixada de mans substituei­xen els contractes

Der pass amplia la franquícia de les sèries inspirades en l’escandinav­a Bron, que explicava una investigac­ió policial truculent a través d’un cadàver que apareixia just a la frontera entre Dinamarca i Suècia. Després se’n van fer dues readaptaci­ons igualment notables, una ambientada a la frontera entre Mèxic i els EUA i una altra, encara més hipnòtica, amb un cadàver situat al túnel que separa França i Anglaterra. Ara arriba, amb petits canvis en l’estructura, la versió de la franquícia ambientada a la frontera muntanyenc­a entre Alemanya i Austria. Dels primers capítols n’emergeix la potència claustrofò­bica del paisatge i el caràcter dels dos protagonis­tes, una inspectora alemanya vital i constructi­va i un detectiu austríac enfonsat en la pròpia decadència depressiva.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain