La Vanguardia (Català-1ª edició)

Absolts els creadors del web pirata Seriesyonk­is

El codi penal antic, clau per a la resolució de la sentència

- MÚRCIA BARCELONA Redacció

La titular del jutjat Penal número 4 de Múrcia, Isabel María Carrillo Sáez, va absoldre ahir els quatre acusats d’un delicte contra la propietat intel·lectual suposadame­nt comès entre el 2008 i el 2014 a les pàgines webs “películasy­onkis.es”, “seriesyonk­is.es” i “videosyonk­is.es”. La sentència, que no és ferma i pot ser recorregud­a, assenyala que “aquests webs no contenien cap tipus de contingut audiovisua­l, sinó que es limitaven a la publicació dels enllaços que conduïen a altres servidors on hi havia les obres”.

A més, afegeix la resolució, “no es va obtenir cap evidència” que algun dels acusats “hagués accedit al megaservid­or per pujar el contingut de cap pel·lícula que després tingués l’enllaç allotjat a la seva pàgina web”.

Per la magistrada, no consta que cap dels acusats –el fundador de seriesyonk­is Alberto G.S. i els que després van comprar les pàgines Alexis H., Jordi T.B. i David M.O.– obtingués ingressos econòmics directes derivats del nombre de descàrregu­es del material audiovisua­l protegit, sinó que eren beneficis indirectes derivats de la publicitat apareguda en forma de finestra emergent o bàners.

La resolució judicial considera provat que els webs contenien enllaços classifica­ts amb sinopsi de l’obra, caràtula i fòrum de discussió, i que es limitaven a redirigir a megaservid­ors externs “on terceres persones no identifica­des (uploaders) havien allotjat obres audiovisua­ls protegides per drets de propietat intel·lectual, tot i que aquests darrers havien optat perquè l’obra no aparegués com a visible per a qualsevol públic que la busqués directamen­t al megaservid­or”.

En el període a què es refereix la conducta dels acusats, la jurisprudè­ncia majoritàri­a a Espanya, tal com s’analitza en la sentència, ha estat partidària de considerar que la tasca d’“enllaçar” era una conducta atípica.

La reforma del Codi Penal del 2015 introdueix un nou tipus penal que criminalit­za la conducta d’enllaçar oferint llistes ordenades d’obres, encara que els enllaços hagin estat facilitats per d’altres. “Aquesta tipificaci­ó expressa evidència que aquesta conducta abans no estava sancionada”, recalca la jutgessa, ja que als quatre acusats se’ls jutja per fets comesos abans de la reforma. La periodista Cristina Sáez ha estat guardonada amb el premi Accenture en la categoria d’economia i innovació pel reportatge La economía del sueño, publicat el 10 de febrer al Magazine de La Vanguardia. Sáez, especialis­ta en periodisme de ciència i medicina, explica en aquest reportatge com el son no només és important per a la salut dels ciutadans, sinó també per a l’economia dels països, ja que afecta la productivi­tat dels treballado­rs. Es tracta del tercer premi periodísti­c important que Sáez guanya com a col·laboradora de La Vanguardia després del Boehringer Ingelheim, que va rebre el 2015 per un reportatge sobre nous tractament­s del càncer, i del Concha García Campoy, que va rebre el 2016 per un article sobre l’alzheimer.

Aquest any els premis Accenture també han guardonat Daniel Vidal en la categoria d’indústria X.0 per un reportatge publicat a La Verdad i Esther Paniagua en la categoria d’intel·ligència artificial per un reportatge publicat a Xataka.

 ?? CRISTOBAL OSETE / EFE ?? El creador del web Seriesyonk­is, Alberto García Sola
CRISTOBAL OSETE / EFE El creador del web Seriesyonk­is, Alberto García Sola
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain