La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trànsit insisteix a doblar el càstig per l’ús del mòbil

Pere Navarro proposa retirar sis punts amb una nova llei

- JAVIER RICOU

El director general de Trànsit, Pere Navarro, és un home d’idees clares. I quan toca aplicar mesures per reduir les morts a la carretera sol aconseguir el que es proposa. Ahir va tornar a reiterar la seva proposta de doblar el càstig (la pèrdua de tres a sis punts) per l’ús del telèfon mòbil mentre es condueix. “Ja hi ha un projecte de llei per canviar la norma”, va anunciar Navarro en una entrevista amb Jordi Basté a El món a RAC1.

Pere Navarro sol acompanyar sempre les seves propostes amb dades que les justifiqui­n. Ho va tornar a fer ahir en aquesta intervenci­ó a RAC1. El director general de Trànsit va recordar que des del 2016 les distraccio­ns al volant han passat a ser la primera causa dels accidents mortals, per sobre de l’alcohol i del consum de drogues. I va reiterar: “La principal distracció és per culpa del telèfon mòbil”.

Aquesta croada, però, la de reduir les morts a l’asfalt, és una responsabi­litat de tothom. Per això, Navarro va valorar positivame­nt que alguns operadors de telefonia ja comencin a implicar-se en les campanyes perquè els conductors prenguin consciènci­a dels riscos de parlar per telèfon o mirar aquests dispositiu­s mentre es condueix.

Cada dia hi ha noves ofertes d’aplicacion­s que bloquegen aquest aparell quan el dispositiu detecta que s’està circulant o que ignoren l’entrada de missatges i alertes mentre es condueix, un pas crucial després que algunes enquestes recents hagin revelat que bona part dels conductors consideren que és més perillós conduir begut o drogat que despistat pel fet d’utilitzar el telèfon.

Pere Navarro va revelar en aquesta mateixa entrevista amb

Les distraccio­ns al volant ja causen més morts a Espanya que l’alcohol i les drogues

Jordi Basté que la direcció general de Trànsit ja disposa de 220 càmeres de precisió per detectar els conductors que fan servir el telèfon mentre es condueix. I està previst, també, desplegar a les carreteres vehicles camuflats que tindran una sola missió: detectar aquesta conducta imprudent al volant.

Pere Navarro és el director de Trànsit que va imposar a Espanya el carnet per punts. L’1 de juliol farà tretze anys que aquesta norma va entrar en vigor. I si cal fer balanç, Navarro ho té molt clar: “Aquesta és una història d’èxit”, va afirmar en aquesta entrevista. Està plenament convençut que els conductors han acceptat aquesta classe de sanció perquè el “cost-benefici que ha tingut ha estat immens”.

Pere Navarro també va parlar de la proposta de prohibir fumar als cotxes. És un debat obert a Catalunya, després que la Generalita­t mostrés conformita­t a aquesta nova norma. El director de la direcció general de Trànsit va anunciar que aquest és un altre tema que estan estudiant.

 ?? MANUELBURG­OS / GETTY IMAGES ?? Les distraccio­ns al volant causen un 30% dels accidents mortals, i la majoria són pel mòbil
MANUELBURG­OS / GETTY IMAGES Les distraccio­ns al volant causen un 30% dels accidents mortals, i la majoria són pel mòbil

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain