La Vanguardia (Català-1ª edició)

A l’eix del Tiergarten s’aixeca la columna de la Victòria: com que la podem veure des de qualsevol cantonada, ens explica on som

- EL TIERGARTEN

veuria mai un home corrent la marató en menys de dues hores.

Llavors estàvem a cinc minuts d’aconseguir-ho. Cinc minuts, un món. Més o menys, una milla de distància. Una milla terrestre, 1.609 metres.

Avui hi estem a un tancar i obrir d’ulls. Diuen que Kipchoge tornarà a intentarho a l’octubre. En un lloc i un dia per concretar.

Tornem a Berlín!

Ja era tardor i l’ambient es refrescava entre els til·lers del Tiergarten. Al llarg dels camins s’ofegava el rugit dels cotxes, que avançaven pels carrers adjacents. L’argila era ferma, una mica relliscosa. Feia setmanes que no havia plogut. Al Tiergarten em trobava amb ciclistes i veïns que passejaven el gos mentre corria a bon pas, anant des dels marges és més llarg: arriba als onze quilòmetre­s. El que passa és que el Tegeler Forest està escairat al mapa.

La ubicació del Tiergarten és ideal, en especial per al turista.

Està a un pas del cor de Berlín, en una zona atapeïda d’hotels. I les línies que ofereix són fermes, molt poc pronunciad­es. Si el GPS no perd contacte amb el satèl·lit –i de vegades passa: el bosc és frondós–, el balanç del desnivell és minúscul. Ni puges ni baixes. Si les cames i el cor donen de si, al Tiergarten pots anar realment de pressa.

Deixarem una cosa molt clara, però. Si volem anar a córrer a Berlín, hem de ser acurats amb les dates. He trotat pel Tiergarten a l’estiu i a l’hivern. L’últim estiu va ser desproporc­ionat, sorprenent per als berlinesos, que es movien amb la llengua fora.

Alguns quilòmetre­s més a l’oest, a l’Estadi Olímpic –memòria viva dels Jocs del 1936, amb Jesse Owens donant una bona lliçó als atletes d’Adolf Hitler–, es disputaven els Campionats d’Europa. Eren l’aparador per a l’emergent Jakob Ingebrigts­en.

Ningú no hauria dit que aquell adolescent noruec era noruec. Es va defensar com un gat de panxa enlaire en els 1.500 i els 5.000 metres. Va guanyar les dues curses i es va convertir així en el primer home que signava un semblant doblet.

Jakob Ingebrigts­en amb prou feines advertia la calor, aquelles onades que queien a plom sobre la ciutat. No corria el vent. Els veïns es deshidrata­ven al vagó del metro.

Com hem d’oblidar els Jocs del 1936? Com hem d’oblidar Jesse Owens donant una lliçó als atletes de Hitler?

Ningú no hauria dit que aquell noruec era noruec: malgrat la calor, es va defensar com un gat de panxa enlaire

Berlín no està preparada per suportar aquells corrents d’aire càlid, els 36ºC que ens envoltaven. Tan sols es podia trotar pel Tiergarten durant les primeres hores del dia. O al capvespre, quan refrescava una mica, tampoc no gaire.

A l’hivern passava just el contrari. De vegades es gelen els llacs del parc o els camins que s’estiren entre els til·lers. Doble guant, doble malla, doble gorra. No surt el sol al firmament. El termòmetre se sepulta. Cau per sota de -10ºC.

Quan passa això, cal desplaçar-se amb tacte pel Tiergarten. El ferm és relliscós. Ni una ànima passa rodant. Aquests dies, tendim a pensar-nos-ho abans de sortir a trotar.

Al final, ens decidim. Això és Berlín, el Tiergarten. Tret que visquem a la ciutat, tindrem poques oportunita­ts com aquesta.

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? Un corredor trota davant el Bundestag, a les portes del Tiergarten: amb el maletí a la mà, els diputats entren i surten
SEAN GALLUP / GETTY Un corredor trota davant el Bundestag, a les portes del Tiergarten: amb el maletí a la mà, els diputats entren i surten
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain