La Vanguardia (Català-1ª edició)

Coherència fiscal

- Antonio Durán-Sindreu Buxadé UPF i soci director de DS

Amb l’aval del Tribunal Constituci­onal (TC), que no és poc, el Govern ha aprovat un decret llei pel qual es dona el tret de sortida a l’impost sobre actius no productius propietat de societats.

Es tracta d’un impost que va entrar en vigor el 2017 però el termini de presentaci­ó de les correspone­nts autoliquid­acions estava pendent de fixar. Per prudència, i atès el recurs presentat davant el TC, es va optar encertadam­ent per posposar la decisió fins que es produís la resolució d’aquest últim. Després de produir-se, ja no hi ha cap obstacle que n’impedeixi l’exigibilit­at immediata. No es tracta, doncs, que l’impost sigui retroactiu, sinó que el termini de la seva primera declaració s’ha posposat fins a la tardor vinent, un qüestió important, perquè la retroactiv­itat stricto sensu de nous impostos planteja seriosos problemes de constituci­onalitat.

A diferència de tot el que s’ha escrit, no es tracta exactament d’un impost que gravi determinat­s articles de luxe, sinó d’un tribut amb la finalitat essencial d’evitar i dissuadir pràctiques que perjudique­n la progressiv­itat del sistema tributari i, per tant, la política redistribu­tiva a través de la fiscalitat. És un tribut que també dissuadeix comportame­nts contraris a l’ordenació, com no imputar als socis la renda en espècie inherent a l’ús privat que els socis fan dels actius propietat de la societat, o cedir-los a aquells a un preu inferior al de mercat.

És, això sí, un impost amb escàs impacte recaptator­i; però aquesta és precisamen­t la seva principal caracterís­tica. El seu objectiu, per estrany que sembli, és recaptar zero, ja que això significar­ia que l’ús dels actius es declara correctame­nt en seu del soci i de la societat, i/o que aquesta no es queda de forma ociosa beneficis la destinació dels quals no és l’activitat productiva sinó l’ús privat per part del soci d’actius “no” productius. En cas de ser així, l’augment de la recaptació vindrà donat a través d’altres figures impositive­s, que és el que realment es pretén.

Es tracta, a més, d’un tribut senzill d’aplicar amb precedents en el nostre entorn globalitza­t, com Mèxic, Estat on va estar en vigor fins fa uns anys. No obstant això, cal advertir la necessitat de millorar la redacció de la llei amb la finalitat d’evitar el risc que l’impost s’apliqui de manera inadequada. En aquest sentit, és urgent delimitar millor el concepte d’actiu “afecte”, excloure’n els actius que se cedeixin als socis a preu de mercat sense exigir cap altre requisit addicional, i incloure algunes precisions que mantinguin la coherència del sistema tributari en el seu conjunt. Altrament, es corre el risc que acabin pagant els de sempre i es qüestioni l’efectivita­t de mesures com aquesta aprovada que, sent valenta i coherent, s’acaben aplicant amb una finalitat diferent a què es van aprovar.

Cal delimitar l’impost a actius no productius de societats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain