La Vanguardia (Català-1ª edició)

Factor Humà

-

Què fa la seva fundació?

Humanitza empreses. Ajudem a fer que el personal –des de caps fins a empleats– se senti a gust en el seu lloc de treball.

Es dedica a la gestió de recursos humans, doncs.

“Recursos humans” és utilitaris­ta, no m’agrada: es tracta de gestionar persones.

I no ho estem fent bé?

L’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) anuncia que el burn out és una plaga que afecta el 10% de la població mundial, i l’inclourà com a malaltia des del 2022.

Burn out: expliqui’m què és.

La síndrome del treballado­r cremat: la feina t’angoixa i t’estressa, t’erosiona la salut psicosomàt­ica, i emmalaltei­xes. I entre el 2% i el 5% de casos arriben al suïcidi.

Fins a aquest punt estem arribant?

El cas de France Telecom va ser una alerta mundial: es van suïcidar 32 executius!

Com és possible?

De 100.000 empleats, la cúpula en va voler fer fora 22.000, i es va dedicar a maltractar­los anímicamen­t perquè se n’anessin...

I se’n van anar... d’aquest món.

I dotze més ho van intentar. Segur que aquest cas ha influït en la decisió de l’OMS... Molts executius arriben a la feina estressats. Me’n vaig conscienci­ar al llegir certa notícia...

Quina?

Un alt executiu estressat, a casa seva, per aconseguir que el seu nadó deixés de plorar, el va sacsejar... fins que el va matar!

Horrible.

Com a executiva, vaig sentir una garrotada. Si la feina arriba a deshumanit­zar-te, quin gran fracàs! I després vaig conèixer una consultora que es va penjar... És urgent humanitzar les empreses: aquesta va ser l’obsessió de Mercè Sala.

La presidenta de Renfe?

Sí, del 1991 al 1997, i al sortir-ne va crear la Fundació Factor Humà, per ajudar les empreses a passar de la jerarquia a la responsabi­litat.

Què entén per responsabi­litat?

Un treballado­r necessita sentir que el que fa té sentit: si sent que està contribuin­t, ho farà bé! Se sentirà responsabl­e.

I com es promou aquest sentiment?

Tots necessitem ser reconeguts pel que fem: a cada cap li correspon oferir aquest reconeixem­ent al subaltern.

No sembla tan difícil...

Doncs molts caps són curttermin­istes... i La Fundació Factor Humà contracta els millors ponents per impartir cursets (de dues hores i mitja) als departamen­ts de recursos humans d’empreses catalanes, públiques i privades. Aquesta tasca formativa millora la vida laboral de centenars de milers de persones. I això millorarà la seva vida personal. Valentí Fuster, el cardiòleg, va dir un dia: “La major part d’executius seran pacients meus!”, i Factor Humà s’aplica a evitar-ho. La seva entusiasta directora, Anna Fornés, s’esforça perquè el lloc de treball sigui font de felicitat, no d’angoixes. Factor Humà lliura cada any el premi Mercè Sala a l’empresa més humana. Totes les empreses catalanes estan convidades a participar-hi.

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain