La Vanguardia (Català-1ª edició)

Surfejar en el desordre

-

La frase és d’un membre del Consell Executiu: “Volíem tenir un Estat i podem acabar perdent un país”. Afortunada­ment, no tot és efervescèn­cia en l’univers sobiranist­a, sinó que també hi ha ciutadans que estan seriosamen­t preocupats per la deriva en la qual ha entrat Catalunya. Viure amb una insurrecci­ó de baixa intensitat comporta complicar el dia a dia dels ciutadans que resideixen en aquest territori, però també suposa frenar l’arribada de turistes i d’inversions. Sembla no preocupar a ningú que el PIB de Madrid creixi aquest any el 2,6 i que el de Barcelona ho faci l’1,8, segons el BBVA. El 2016, la capital catalana superava en tres dècimes el creixement de la capital d’Espanya. No tot és culpa del procés, però els experts reconeixen que ha estat un factor de risc que ha perjudicat la marxa de l’economia catalana. La manca d’iniciativa del Govern, que fa dos anys que està sense pressupost­os, i l’estira-i-arronsa entre el món independen­tista tampoc no són aliens a aquesta pèrdua de lideratge. Si a tot això li afegim la inestabili­tat de la vida catalana després de la sentència, tenim un quadre poc estimulant en uns moments de desacceler­ació econòmica.

El desordre en què ens toca surfejar als catalans –i particular­ment als barcelonin­s– no és una cosa espontània com els bolets, malgrat que coincideix­en aquesta tardor. Existeix un estat major senserostr­equehadiss­enyatunful­lderutacap­alprecipic­i.Éspossible que creguin ingènuamen­t que aquesta tensió obligarà l’Estat a negociar: també ho van pensar fa dos anys quan van convocar l’1-O i van proclamar després la independèn­cia al Parlament, amb el resultat conegut. Entre les amenaces que es discerneix­en, figura en lloc destacat el 9-N, la jornada de reflexió. Data assenyalad­a en vermell pel Tsunami Democràtic. Els haurà passat pel cap ocupar els col·legis electorals, però aquesta vegada perquè no es voti?

Aquest país necessita nous lideratges, pausa i un nou relat de futur. Per a aquest afany no es requereixe­n piròmans, sinó bombers. Per desgràcia, avui manen els primers. I molta bona gent creu que la violència és legítima, que l’Estat està contra les cordes i que la independèn­cia és a la vora. Necessitem la revolució dels pragmàtics, si no volem acabar perdent definitiva­ment el país.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain