La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’atac a la mesquita de Baiona va ser per venjar Notre-Dame

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

L’home de 84 anys que va atacar abans-d’ahir la mesquita de Baiona –amb el resultat de dos ferits greus per bala– va confessar haver-ho fet com a revenja per l’incendi de la catedral de Notre-Dame, l’abril passat, un fet que va atribuir a la comunitat musulmana. Segons el fiscal en cap de la ciutat basca francesa, Marc Mariée, hi ha la sospita que l’autor de l’atemptat té les facultats mentals alterades, per la qual cosa ahir va ser examinat per un psiquiatre.

Malgrat que l’atac va ser probableme­nt obra d’un alienat, el debat polític va guanyar intensitat a França i va arribar fins i tot al Parlament. L’acció contra la mesquita s’ha produït en un moment molt sensible i tens, en plena discussió nacional sobre com preservar el laïcisme davant el sector de la població musulmana que mostra sense complexos la identitat religiosa d’una manera que alguns consideren com proselitis­me perillós.

El cas de Baiona ha estat molt incòmode per a l’ultradretà Reagrupame­nt Nacional (RN). L’assaltant, Claude Sinké, que tenia a casa un considerab­le arsenal d’armes de foc –totes amb llicència vàlida–, va figurar com a candidat del Front Nacional (anterior denominaci­ó del RN) a les eleccions departamen­tals del 2015. Diversos portaveus del partit de Marine Le Pen van insistir a distanciar-se completame­nt de Sinké, a qui van presentar com un boig que ja havien allunyat fa temps de la formació política. Amb tot, va ser inevitable que el clima de constant sospita i assetjamen­t a la comunitat musulmana, una actitud que no només encoratja l’extrema dreta sinó altres partits, fos evocada per alguns representa­nts polítics i de l’entorn islàmic. Anuar Kbibej, vicepresid­ent del Consell Francès del Culte Musulmà, va deplorar “la banalitzac­ió del discurs que estigmatit­za a l’islam de França”. Altres, com Abdelatif Boutaty, president de l’Associació de Musulmans de la Costa Basca i exjugador de rugbi, van lamentar el to “histèric” que ha assolit aquests dies el debat sobre el vel.

Sinké, escultor aficionat i autor d’un llibre, un home que els veïns van descriure com solitari, estrany i amb idees extremiste­s, va dir que no va pretendre disparar contra els fidels, que l’objectiu originari era calar foc a la porta d’entrada del temple i no matar ningú. Havia efectuat diverses visites d’inspecció per saber quan la mesquita era més buida. Òbviament li van fallar els plans. El fet que anés armat i disparés el revòlver indica que les seves intencions no eren tan inofensive­s. La teoria del complot musulmà contra NotreDame no va ser només una al·lucinació seva, sinó que va circular amb profusió per internet després de l’incendi.

Els dos homes ferits tenen 78 i 74 anys. Estan hospitalit­zats i un d’ells va ser operat, però no es tem per la seva vida.

L’autor de l’assalt, de 84 anys, creia que els musulmans van incendiar la catedral de París

 ?? IROZ GAIZKA / AFP ?? L’escenari dels fets
IROZ GAIZKA / AFP L’escenari dels fets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain