La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els vehicles més contaminan­ts podran circular per dos euros al dia

Els cotxes vetats tindran accés a la zona de baixes emissions deu vegades a l’any pagant abans

- DAVID GUERRERO

Falten dos mesos i dos dies perquè la zona de baixes emissions entri en vigor a Barcelona. I, malgrat que fa temps que la música sona amb claredat, ara ha arribat el moment de deixar per escrit la lletra petita, en què es concreta que els vehicles més contaminan­ts vetats a partir de l’1 de gener del 2020 podran circular pel perímetre prohibit fins a deu vegades a l’any. Això sí, no els sortirà de franc.

Cada vegada que els cotxes sense etiqueta ambiental de la direcció general de Trànsit (DGT) es vulguin endinsar a la muralla contra la contaminac­ió delimitada per les rondes de Barcelona hauran de tramitar una autoritzac­ió per internet i pagar una taL’ordenança xa de dos euros. Els que no ho facin s’exposaran a la multa de 200 euros que rebran tots els conductors que circulin per la ciutat amb cotxes dièsel matriculat­s abans del 2006 i de gasolina previs al 2000 de dilluns a divendres entre les set del matí i les vuit del vespre.

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) ultima la posada en marxa d’un web en què els propietari­s dels vehicles afectats pel veto hauran d’informar prèviament que entraran a la zona de baixes emissions i pagar la taxa correspone­nt.

LA DADA vehicles no tenen l’etiqueta ambiental

El registre metropolit­à de vehicles contindrà l’historial i garantirà la llum verda sense necessitat de cap tipus de justificac­ió extraordin­ària fins a deu vegades a l’any sempre que es paguin els dos euros per dia d’accés.

Els vehicles estrangers que vulguin circular per Barcelona també hauran de passar per caixa. En aquest cas, d’entrada, els costarà cinc euros pel registre en el sistema i la convalidac­ió de l’equivalènc­ia de la matrícula estrangera amb els requerimen­ts imposats a Barcelona. No se n’escaparà cap turista, i el que ho faci s’exposa a ser multat per les càmeres lectores de matrícules. A partir d’aquí, si són dièsel de menys de 14 anys o gasolina de fins a 20 anys podran circular per l’interior de la ciutat sense més problemes. Si no compleixen els requisits equivalent­s a l’etiqueta ambiental de la DGT, hauran de pagar dos euros més per cada dia de moviment dins de la ciutat, fins a un màxim de deu, exactament igual que els locals.

fiscal que regula la taxa per a la gestió metropolit­ana de la zona de baixes emissions va ser aprovada ahir al ple del consell metropolit­à. “No és cap taxa recaptatòr­ia, simplement servirà per cobrir el cost del funcioname­nt del registre i les tasques de control de la zona de baixes emissions”, va explicar el vicepresid­ent de Mobilitat, Transport i Sostenibil­itat de l’AMB, Antoni Poveda. “I si s’obtenen beneficis es destinaran a millores relacionad­es, com poden ser punts de recàrrega elèctrica”, va afegir. L’ens metropolit­à gestionarà la plataforma tecnològic­a que acollirà el registre des d’on es controlarà el compliment d’accés a l’interior del perímetre interior de les rondes.

Tots els vehicles estrangers hauran de pagar cinc euros per registrar-se al sistema

Els cotxes que no hagin tramitat l’autoritzac­ió rebran una multa de 200 euros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain