La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Cambra proposa l’impuls d’un nou model econòmic

Torra diu que Catalunya és “un país en marxa i no s’aturarà”

- ROSA SALVADOR

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va demanar ahir als empresaris que comencin a construir ja “un nou país”, basat en un nou model econòmic per a les pròximes dècades, que tingui per objectiu fer de Catalunya una economia similar a Àustria.

Canadell va presentar l’estratègia de la Cambra, que va anomenar “Catalunya 30/40”, en un acte a la Llotja de Mar presidit pel president de la Generalita­t, Quim Torra, al qual va assistir també l’expresiden­t Artur Mas, diversos consellers, els presidents d’altres cambres catalanes i uns 500 empresaris. Torra va tancar l’acte defensant que Catalunya és “un país en marxa i no s’aturarà”, i va advocar per desenvolup­ar estratègie­s que permetin “construir junts” un nou model de país.

Canadell, que ja ha complert els seus primers cent dies al capdavant de la Cambra, va destacar la necessitat que els empresaris liderin el desenvolup­ament econòmic, com ho van fer quan Catalunya va ser pionera en la industrial­ització, creant noves infraestru­ctures i apostant pel finançamen­t publicopri­vat, amb el suport de multinacio­nals i fons. “Hi ha infraestru­ctures com el corredor mediterran­i que serien rendibles si es financessi­n amb fórmules mixtes”, va assenyalar el president de la Cambra de Reus, Jordi Just.

Canadell va apel·lar a la contribuci­ó de les empreses pel hàndicap que suposa un dèficit fiscal, que va xifrar en el 8% del PIB, “que s’emporta el 40% dels impostos que paguen empreses i ciutadans”. En la seva absència, va assegurar, podria reduir-se la pressió fiscal i alhora augmentar els salaris i ampliar l’Estat de benestar. “A Àustria el salari mínim supera els 1.500 euros i és encara més alt en alguns sectors. A Catalunya podria arribar als 1.400 euros”, i va reclamar als empresaris que “treballem per fer entendre a tothom que aquesta nova Catalunya seria un país millor per viure”. La Cambra, va avançar la seva vicepresid­enta, Mònica Roca, farà un estudi sobre com podria elevar-se l’SMI fins als 1.200 euros.

Els eixos del pla de la Cambra inclouen impulsar la internacio­nalització, desplegar noves infraestru­ctures descentral­itzades, tant físiques com digitals, i redistribu­ir el turisme que atreu Barcelona per tot el territori. El president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, va destacar la necessitat de transforma­r la formació lligant-la més a les empreses, també a persones grans per tornar a implicar-les en el mercat laboral, la qual cosa segons el seu parer permetria reduir la taxa d’atur al 5%. Mònica Roca, per la seva part, va incidir en la necessitat d’impulsar l’R+D, que segons el seu parer hauria d’assolir el 4% del PIB com en els grans països desenvolup­ats.

El pla de la Cambra inclou també reforçar la lluita contra els monopolis, especialme­nt energètics, fins i tot amb denúncies a Europa, que van considerar més sensible per “actuar a favor de la lliure competènci­a i per tant a favor de les pimes i del conjunt dels ciutadans”. El pla alhora preveu impulsar noves institucio­ns financeres. Canadell va recordar que l’empresaria­t català va impulsar al segle XIX les caixes d’estalvis i segons el seu parer “hauria de fer el mateix”. Per finançar aquest pla estratègic, Canadell va apostar per impulsar les contribuci­ons voluntàrie­s dels empresaris a la Cambra, que ara té un pressupost de 20 milions d’euros enfront dels més de 80 que tenia quan era obligatori finançar-la.

Canadell va ignorar l’advertènci­a del Ministeri d’Indústria sobre el seu activisme polític i va incidir en els eixos del debat polític, demanant al president espanyol, Pedro Sánchez, que s’avingui al diàleg amb la Generalita­t i accepti un referèndum d’independèn­cia. També va denunciar com a injusta la sentència del procés, cosa que va aixecar un tancat aplaudimen­t dels assistents.

Canadell ignora les crítiques al seu activisme polític i torna a reclamar diàleg a Pedro Sánchez

 ?? EP ?? El conseller Puigneró, amb Canadell i Torra, a la Cambra
EP El conseller Puigneró, amb Canadell i Torra, a la Cambra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain