La Vanguardia (Català-1ª edició)

“És una història molt personal perquè jo vaig anar a un camp de concentrac­ió”

Actor de ‘The terror: infamy’ (AMC)

- GABRIEL LERMAN San Diego RAY DONOVAN HERNÁN FLACK ALTA MAR

S’ha guanyat un lloc en la història de la televisió gràcies al seu paper de Hikaru Sulu a la sèrie original de Star trek amb William Shatner i Leonard Nimoy, però, a més, aquest net d’immigrants japonesos nascut a Los Angeles el 1937 va experiment­ar de primera mà l’horror dels camps de concentrac­ió establerts als Estats Units després de l’atac a Pearl Harbor, per la qual cosa es va haver de mudar amb la seva família a un d’aquells centres a Arkansas, on s’hi va estar fins al final de la Segona Guerra Mundial. La segona temporada de la sèrie The terror, que explica una història completame­nt nova, recupera aquell moment fosc de la història dels Estats Units. El canal AMC estrena The terror: infamy avui a Espanya a les 22.10 h.

Per què aquesta sèrie és tan important per a vostè?

Aquesta és una història molt personal perquè poques setmanes després de fer 5 anys el 1942, els meus pares em van despertar un dia molt aviat amb els meus germans perquè ens vestíssim ràpidament mentre ells feien les maletes. Vam mirar per la finestra i vam veure dos soldats que venien cap a casa nostra. Tenien rifles amb baionetes. Van començar a picar a la porta amb violència. El meu pare va obrir i a punta de pistola ens van treure de la casa. No havíem fet res de dolent. Van bombardeja­r Pearl Harbor el 7 de desembre del 1941 i la histèria de la guerra es va apoderar d’aquest país. Els nordameric­ans d’origen alemany i italià passaven desaperceb­uts, però els d’origen japonès érem molt identifica­bles. No hi va haver acusacions ni judicis però 120.000 nord-americans van ser tancats en camps de concentrac­ió. Als 5 anys em van classifica­r com a enemic i com una amenaça per a la seguretat nacional. No m’oblidaré mai el que ens cantaven: “Tanqueu els japonesos”. Aquesta minisèrie servirà perquè aquestes coses que van

GUIA SETMANAL

Ray (Liev Schreiber) continua buscant la manera de convertir-se en l’home que la seva família necessita que sigui, gràcies a l’ajuda del doctor Amiot. Però alguns problemes sense tancar encara l’obliguen a recórrer al seu antic jo. Mentre continua ampliant la seva cartera de clients a Nova York, ara que Samantha Winslow està fora del mapa, Ray ha de trobar un equilibri entre solucionar la vida dels altres i solucionar la seva.

SETENA TEMPORADA MOVISTAR SERIES AVUI passar no s’oblidin i no tornin a passar. És la primera vegada que s’explica la història dels camps de concentrac­ió de manera tan àmplia.

És un dels pocs actors de Hollywood d’origen asiàtic de la seva generació. Com de difícil va ser que el deixessin entrar en la indústria?

Molt difícil. Que jo, com a nordameric­à d’origen asiàtic, volgués ser actor a Hollywood als anys

Sèrie històrica ambientada el 1519 que narra la història de la conquesta de Mèxic i el seu protagonis­ta Hernán Cortés (Óscar Jaenada) a partir de dues perspectiv­es: la d’una de les figures més polèmiques i la d’un defensor de la cultura mestissa. Cortés no es retratarà com un simple conquerido­r, sinó també com a home: un diplomàtic hàbil amb ambigüitat moral i geni militar, amb un costat bo i un altre de fosc.

ESTRENA

AMAZON PRIME VIDEO DIJOUS 21 cinquanta era una cosa completame­nt delirant. El meu pare em va dir que em fixés en els papers que ens tocaven llavors: servents, bufons, i enemics. Em va preguntar si era això el que volia fer. I li vaig respondre que jo canviaria aquella percepció, amb total optimisme adolescent i una dosi de bogeria. I el 1965 em va arribar el projecte fantàstic de Star trek. Per al seu creador Gene Roddenberr­y, l’Enterprise era una metàfora d’una nau que era la Terra, i la seva força provenia de la diversitat i de la unió entre la gent. Aquesta va ser la raó per la qual va triar aquell repartimen­t. Cadascun de nosaltres representa­va la diversitat d’aquest planeta. Jo representa­va Àsia.

Recorda la seva primera trobada amb Gene Roddenberr­y?

Esclar. Em va descriure la sèrie i em va fascinar. Va dir que la història tenia lloc en una nau enorme, amb una tripulació de més de 1.000 persones. Recordo que em va explicar que no sabia com anomenar el personatge asiàtic perquè els cognoms solen ser molt específics de cada regió. Durant el segle XX Àsia havia viscut etapes turbulente­s amb moltes guerres i ell no volia favoritism­es cap a cap país. Estava buscant un cognom asiàtic que inclogués tot el continent, i així va ser com em va posar Sulu, pel mar de les Filipines. Va ser una oportunita­t extraordin­ària ser part d’un grup de líders que professess­in la diversitat i la unitat. Per això sempre estaré molt orgullós d’haver participat a Star trek i de l’home que va tenir la valentia de proposar una idea tan avançada al seu temps.

També va haver de lluitar amb un altre tipus de discrimina­ció...

És cert. Durant la major part de la meva vida adulta vaig haver d’estar dins de l’armari perquè m’encanta l’actuació. I no hauria pogut treballar mai com a actor si s’hagués sabut que era gai. El meu únic recés era un bar per a gais on podia abaixar la guàrdia i parlar amb altres ànimes bessones. Fins que vaig sentir que la policia feia incursions en aquells bars i s’emportava tothom a la comissaria per identifica­r-los, una idea aterridora perquè la majoria ocultaven la seva orientació sexual i podien perdre la feina o les seves famílies. A més, jo em sentia molt culpable perquè mentre altres lluitaven perquè es reconegues­sin els seus drets, jo estava callat. Va arribar l’epidèmia de la sida i molts amics van començar a perdre pes i a morir. Jo deia el que pensava en altres temes però no parlava d’una cosa tan propera com els amics que s’estaven morint. M’esclafava la culpa. Almenys parlava amb el meu portatalon­aris. Feia donacions al moviment gai i a la lluita contra la sida.

L’actriu Anna Paquin interpreta la Robyn, una relacions públiques nord-americana que viu a Londres i que treballa per a una agència d’elit.

La sèrie fusiona els gèneres del drama i la comèdia i presenta un extraordin­ari equip de dones molt diferents entre si que tenen com a missió principal resoldre els problemes (sobretot d’imatge) dels seus clients, gairebé tots són homes molt famosos i poderosos.

(True blood)

Nou lliurament d’aquesta sèrie de suspens i misteri protagonit­zada per Ivana Baquero, Alejandra Onieva i Jon Kortajaren­a. A mig camí entre Espanya i Rio de Janeiro, el transatlàn­tic

es veu obligat a desviar el rumb per socórrer un grup de persones que han vist com el seu vaixell naufragava. Amb l’arribada dels nàufrags, però, un seguit de successos inexplicab­les començaran a tenir lloc al vaixell.

Bárbara de Braganza

SEGONA TEMPORADA

NETFLIX DIVENDRES 22, A LA CARTA

“Després de l’atac a Pearl Harbor, 120.000 nord-americans vam ser detinguts”

 ??  ?? Takei es va fer famós pel seu paper de Hikaru Sulu a la sèrie i les pel·lícules de Star trek. A dalt, en una seqüència de The terror: infamy
Takei es va fer famós pel seu paper de Hikaru Sulu a la sèrie i les pel·lícules de Star trek. A dalt, en una seqüència de The terror: infamy
 ??  ?? ESTRENA
COSMO DIMARTS 19, 22 h
ESTRENA COSMO DIMARTS 19, 22 h

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain