La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UAB ajorna els comptes anuals perquè desconeix els ingressos públics

La rectora assenyala que amb el finançamen­t actual només poden tenir dèficit

- CARINA FARRERAS

El consell de govern de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB) ha acordat no presentar els pressupost­os de l’exercici 2020 perquè li és impossible de quadrar els comptes. “No podem presentar un pressupost equilibrat si les despeses augmenten –especialme­nt els salarials– i es mantenen els ingressos, prorrogats per la Generalita­t”, explica Margarita Arboix, rectora de la UAB. “D’altra banda, volem elaborar uns pressupost­os realistes i esperem saber quina disponibil­itat de recursos públics hi ha en el nou pressupost de la Generalita­t per al 2020, que previsible­ment s’aprovarà al gener”, indica la rectora.

D’aquesta manera, el consell de l’Autònoma ha endarrerit la presentaci­ó dels comptes fins al març. Aleshores confia saber quina és la partida de finançamen­t correspone­nt als comptes públics.

Millorar la retribució de les universita­ts i començar a situar els comptes a un nivell anterior al de la crisi va ser un compromís a què va arribar el Govern després que els vuit rectors de les universita­ts públiques catalanes protestess­in públicamen­t en un acte al paranimf de la Universita­t de Barcelona (UB), acompanyat­s de professors, estudiants, investigad­ors i personal d’administra­ció, quan es va saber que no constava cap augment per als campus a l’esborrany del nou pressupost de la Generalita­t. Això passava a començamen­ts d’octubre, la setmana abans que es publiqués la sentència del 14-O i abans que els campus es convertiss­in en escenari de protestes.

El 8 d’octubre el vicepresid­ent del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, es va reunir amb els rectors i els va prometre un augment de 100 milions, cosa que elevava el finançamen­t universita­ri a 841 milions, a prop de l’objectiu del miler que ingressave­n abans de la crisi. Va anunciar, així mateix, una rebaixa de les taxes, sense concretar ni quantifica­r, però que implicava un descens d’ingressos per a les universita­ts que seria assumit, suposadame­nt, per l’Administra­ció.

Els responsabl­es dels campus van veure en els 100 milions una alça insuficien­t, ja que amb prou feines cobria els augments salarials del 2019, i Aragonès es va comprometr­e a citar-los a finals de novembre en una reunió que no ha tingut lloc i que ara la vicepresid­ència desvia cap a la conselleri­a d’Empresa i Coneixemen­t.

En aquest primer trimestre la UAB ha demanat contenció en les despeses i les ha limitades a un màxim d’un 60% del pressupost­at.

Arboix confia que el Govern aprovi els comptes i compleixi amb l’augment d’ingressos als campus

“L’exercici del 2019 l’hem salvat gràcies a aportacion­s excepciona­ls”, indica la rectora (el 2018 va tancar amb dèficit). Aquests ingressos han estat obtinguts per la gestió de les residèncie­s de la Vila Universita­ria i pel resultat d’una sentència favorable a la UAB (producte de la cessió del terreny a la Generalita­t del Centre d’Investigac­ió de Materials que es va vendre a Applus. També ha tingut un augment d’ingressos per la concessió de projectes d’investigac­ió europeus, tot i que aquest ingrés està destinat gairebé del tot als grups de treball.

El pressupost de la UAB és de 300 milions, dels quals 160 procedeixe­n de les arques públiques i 50 de les matrícules dels alumnes. La resta s’obté per altres fonts. Per la banda de les despeses, només els salaris pugen a 211 milions. Arboix considera que el pressupost idoni per poder “respirar” hauria de pujar a 360 milions.

El finançamen­t actual s’allunya no només dels campus europeus de mida semblant (per professors, alumnes i investigac­ió) sinó d’universita­ts espanyoles. Aquesta setmana s’ha sabut el pressupost de les universita­ts andaluses, que conjuntame­nt puja a 1.300 milions (pels 741 de les catalanes). Només la Universita­t de Granada, semblant a la de la UAB, rep 480 milions. I la de Màlaga, més petita, 357.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La UAB està pendent que s’aprovi el pressupost de la Generalita­t per al 2020 i elaborar els seus propis comptes
MANÉ ESPINOSA La UAB està pendent que s’aprovi el pressupost de la Generalita­t per al 2020 i elaborar els seus propis comptes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain