La Vanguardia (Català-1ª edició)

La grip A va escarmenta­r els governs i va alimentar la reticència a actuar

-

Els països més industrial­itzats i amb més viatgers internacio­nals estaven més exposats. Al Regne Unit, per exemple, cada vegada sembla més clar que no hi va haver un pacient zero sinó centenars. S’han identifica­t fins a 1.300 introducci­ons del virus, la majoria a Londres. “És com un incendi, com més focus, més difícil és apagar-lo. És una qüestió de recursos”, diu Leon. També cada dia que passa sense que el Govern decreti el tancament nacional és més dramàtic. “Si tens 10 casos, en dos o tres dies en tindràs 20 i després 40. Però si comences amb 2.000, passes a 4.000 i 8.000 en el mateix termini”, assenyala el professor.

“Els països que van ser capaços d’implementa­r mesures de manera primerenca van tenir avantatge”, diu Klimek. Àsia, que s’havia enfrontat a diverses epidèmies els últims anys, ho tenia més fàcil que Europa i els EUA. Mentre els ciutadans occidental­s van haver d’aprendre-ho tot des de zero, els asiàtics ja sabien el que era un confinamen­t, les mascaretes o la distància.

Dos antecedent­s expliquen que molts governants subestimes­sin la Covid-19, assenyala Pere-Joan Cardona, investigad­or biomèdic a l’Institut Germans Trias i Pujol. “Hi havia el record de l’epidèmia del SARS (2002-2004), que es va resoldre amb confinamen­ts quirúrgics a Àsia. I, sobretot, de la grip A (2009). Llavors els governs s’ho van prendre molt seriosamen­t: durant sis mesos hi va haver reunions setmanals, es va fer provisió de tamiflu... Al final l’epidèmia va ser molt menor de l’esperat i se’ls va acusar de malgastar els diners públics i deixar-se entabanar per la indústria farmacèuti­ca. Van quedar escarmenta­ts”, diu.

L’error de càlcul ha resultat monumental. Sis mesos després, la Covid-19 està lluny d’estar controlada. És més, a escala global està en l’apogeu, amb un rècord de casos nous diaris i una acceleraci­ó marcada dels contagis. Es multipliqu­en els rebrots en llocs que ja s’estaven reobrint: des de Pequín, a l’escorxador alemany o Lleida. I Klimek apunta una tendència inquietant: països que creien que havien escapat del desastre descobreix­en que no poden abaixar la guàrdia. “Al principi les zones metropolit­anes i els països més industrial­itzats van ser els més colpejats, i els menys connectats van poder prendre mesures abans que el virus es propagués. Ara la situació millora als primers i empitjora per als altres”. A Europa, els països occidental­s deixen el pitjor enrere mentre Portugal i països de l’Est registren rècords de contagis. I als EUA el virus dona treva a Nova York i colpeja estats com Texas.

“La contenció, aspirar a tenir zero casos, no és realista”, adverteix Klimek. Assenyala l’exemple de Nova Zelanda, que ho tenia tot a favor: una illa, poc poblada i apartada. Va donar per eliminat el virus i va descobrir un brot al cap de pocs dies. “Demostra fins a quin punt és difícil frenar aquest virus. Hem de viure amb ell”.

Evitar els rebrots és impossible i els propers mesos n’hi haurà molts, avisa Klimek, que aposta per concentrar els esforços en contenir-los amb confinamen­ts a escala local i un intens rastreig de contactes. L’objectiu: no haver de tornar als tancaments nacionals, inassumibl­es per a una economia exsangüe.

Els models matemàtics amb què treballa Klimek mesuren l’efectivita­t de les mesures posades en marxa als diferents països. No hi ha una bala de plata, una mesura que per si sola pugui frenar el virus, però hi ha elements que es repeteixen en totes les estratègie­s reeixides: les restriccio­ns de viatge, l’augment de la capacitat sanitària, separar els pacients de Covid-19 als hospitals, les normes de distància social i un esforç de comunicaci­ó per conscienci­ar la població.

“El que ocorri els propers sis mesos dependrà sobretot del comportame­nt dels ciutadans”, afirma Klimek. Mesures com l’ús de la mascareta han estat més efectives als països on són voluntàrie­s i es van adoptar de forma primerenca que on són obligatòri­es. “Les mesures no són tan determinan­ts com garantir-ne el compliment a llarg termini”, afegeix.

Pere-Joan Cardona està convençut que s’ha produït una transforma­ció social que evitarà una segona onada com la de primavera. “Hem canviat la cultura higiènica. Anem amb mascareta, vigilem quan tossim, no ens fem petons... Tot això va ser el que va permetre una propagació brutal del virus”, assegura.

 ?? XAVIER GALIANA / AFP ?? Un home sotmetent-se a un test de diagnòstic a Nova Delhi
XAVIER GALIANA / AFP Un home sotmetent-se a un test de diagnòstic a Nova Delhi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain