La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump furga en la divisió i parla d’un “feixisme d’extrema esquerra”

El president dels EUA llança des de la muntanya Rushmore el discurs més virulent

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Sense respectar la distància social i sense màscares, el president Donald Trump va llançar des de la muntanya Rushmore un discurs commemorat­iu del 4 de juliol, dia de la Independèn­cia, enfocat a commemorar-se a si mateix i a les seves bases, amb un marcat to de divisió i confrontac­ió. Trump va atacar els ciutadans que protesten als carrers contra el racisme, als quals va qualificar de “difamadors dels nostres herois” i “destructor­s de la nostra herència”. I va acusar l’esquerra –fins i tot va arribar a parlar de “feixisme de la nova extrema esquerra”– de voler posar fi als valors americans.

En un amfiteatre ple, la seva al·locució es podria haver celebrat fa un any o dos, perquè en els gairebé 45 minuts d’intervenci­ó va fer una al·lusió de només dos segons al virus, com si al país no s’haguessin mort prop de 130.000 persones i hi hagi més de 2,7 milions d’infectats.

Just el dia que la pandèmia repunta de manera generalitz­ada als Estats Units, amb set dies consecutiu­s de rècord de nous casos. Una de les contagiade­s, justament, és Kimberly Guilfoyle, la nòvia de Donald Jr., el fill gran del president.

Els afectats pel contagi no existeixen per a ell en un moment en què les enquestes indiquen que va molt per darrere del seu rival en les presidenci­als de novembre, Joe Biden. Trump també passa per un dels moments de més baixa valoració del mandat.

Si algú s’esperava un missatge d’unitat, el president dels EUA va fer servir aquesta situació, amb la muntanya on hi ha esculpides les cares de George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln i Theodore Roosevelt com a teló de fons, per llançar un atac destructiu contra els liberals demòcrates, que, amb gest bel·licós i to totalitari, va descriure com a integrants d’un moviment que s’ha infiltrat a les escoles, redaccions de mitjans de comunicaci­ó i consells d’administra­ció de les grans corporacio­ns.

La “nostra nació és testimoni d’una despietada campanya per aniquilar la nostra història, difamar els nostres herois, esborrar els nostres valors i adoctrinar els nostres nens”, va afirmar Trump. “Multituds colèriques estan intentant fer caure les estàtues dels nostres fundadors, desfigurar els nostres memorials més sagrats i desfermar una onada de crims violents a les nostres ciutats”, va remarcar.

Les autoritats sanitàries han reiterat la petició que els ciutadans celebrin el 4 de juliol en família, convidant-los a quedar-se a casa com una acció patriòtica. Tot i això, Trump va redoblar la seva deriva cap a la guerra cultural per infondre energia entre els seus seguidors. “No us equivoqueu, aquesta revolució cultural de l’esquerra està dissenyada per enfonsar la revolució americana”, per afegir que “els nostres nens aprenen a l’escola a odiar el seu propi país”.

Segons Trump, l’esquerra només vol desencaden­ar el crim a les ciutats. “Pensen que els nordameric­ans són dèbils, tous, submisos. En contraposi­ció, ell es va definir com un líder que s’oposa “a l’abolició de la policia, que defensa la segona esmena de la

El president converteix la celebració del dia de la Independèn­cia en un altre míting

El mandatari qualifica els que es manifesten contra el racisme de “difamadors”

“Hi ha una campanya per esborrar la nostra història i valors, i adoctrinar els nens”

“No us enganyeu, l’esquerra vol destruir la revolució americana”

Constituci­ó [el dret de tenir armes], la llei i l’ordre, i l’herència del país”.

En al·lusió als quatre presidents cisellats a la roca de la muntanya Rushmore, Trump va reiterar que “no seran destruïts mai, els seus èxits mai no seran oblidats i seran sempre el testimoni dels nostres pares i de la llibertat”. De fet, tot just començar el discurs, ja va evidenciar l’absència de to conciliado­r: “Aquest moviment [en al·lusió als liberals demòcrates] ataca obertament el llegat de cadascun dels herois de la muntanya Rushmore”.

El president va recordar que ha creat una força per actuar contra els que destrueixe­n o fan caure estàtues, per als quals demana el màxim de la pena aplicable, fins a deu anys de presó. També va anunciar que han començat els tràmits per crear “un parc d’estàtues”.

En un ambient d’entrega enfervorid­a, no va desaprofit­ar l’ocasió per mostrar que s’oposa a l’avortament i per enaltir la construcci­ó del mur a la frontera amb Mèxic. La gran festa nacional es va convertir en la gran festa del trumpisme. No va ser una commemorac­ió, va ser un míting de campanya.

 ?? TOM BRENNER / REUTERS ?? Una imatge buscada. Donald Trump va buscar a Rushmore una iconografi­a que li va ser grata. Ell davant dels quatre presidents esculpits a la roca d’aquesta destinació turística
TOM BRENNER / REUTERS Una imatge buscada. Donald Trump va buscar a Rushmore una iconografi­a que li va ser grata. Ell davant dels quatre presidents esculpits a la roca d’aquesta destinació turística

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain