La Vanguardia (Català-1ª edició)

Muntanyes robades

Els nadius s’indignen per la visita al que consideren terra sagrada

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Aquí s’hi voldria veure ell, Donald Trump, esculpit a la gran atracció de Dakota del Sud, al costat de George Washigton, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt i Abraham Lincoln. Cada un dels caps té una alçada de 18 metres. La idea la va concebre l’historiado­r Jonah LeRoy Doane Robinson amb la finalitat d’estimular el turisme, que avui s’acosta als tres milions de visitants l’any.

El treball escultòric es va fer entre el 1927 i el 1941. L’obra correspon a Gutzon Borglum, a qui va ajudar el seu fill Lincoln. Borglum va triar aquests quatre presidents perquè “represente­n els esdevenime­nts més importants en la història dels Estats Units”, indica el web del servei nacional de parcs. Els quatre presidents cisellats a les Black Hills (muntanyes negres), al municipi de Keystone, represente­n “la fundació, expansió, preservaci­ó i unificació del país”.

Aquest és el relat dels guanyadors, que són els que imposen la versió oficial. Els nadius americans, a qui els van robar les terres, vinculen aquests quatre líders amb la propietat d’esclaus i el maltractam­ent als indígenes.

El fugaç desplaçame­nt que Trump va protagonit­zar a Rushmore divendres a la nit per a la seva particular commemorac­ió del 4 de juliol, dia de la Independèn­cia, ha estat criticat per promoure un esdevenime­nt massiu prescindin­t de les mesures per mitigar el coronaviru­s. La iniciativa, focs artificial­s inclosos, després de més d’una dècada absents pel perill que suposen per al medi ambient, també ha aixecat controvèrs­ia pel biaix racista de l’excursió, en un moment en què els carrers continuen registrant protestes contra la brutalitat policial cap als negres i la desigualta­t racial que predomina als EUA.

Trump va aprofitar el patriòtic discurs per enaltir el simbolisme del monument presidenci­al i defensar les estàtues de personatge­s que van lluitar per l’esclavitud i l’opressió.

“El president Donald Trump va continuar divendres la seva gira racista i colonialis­ta, de Tulsa (Oklahoma) a les sagrades Black Hills. No caigueu en l’error. Aquesta visita és un atac als indígenes”, va ressaltar Nick Tilsen, president d’NDN Collective i ciutadà de la nació Oglala Lakota.

Va ser a Tulsa on el president va tornar als mítings. Va marcar a l’agenda el 19 de juny i va rebre una clatellada tan gran per fer-ho coincidir amb la jornada en què es commemora la fi de l’esclavitud que, cosa inhabitual, va endarrerir un dia la tornada a l’arena. A l’NBC, Tilsen va explicar que ell, com molts altres lakotes, visita cada any les Black Hills, una tradició que, afirma, han mantingut per milers d’anys. “Des del que ara es coneix com a Dakota del Sud fins a Wyoming, hi ha llocs sagrats a on porto la família, els meus fills, amb el mateix significat que pugui tenir el Vaticà per als catòlics o la Meca per als musulmans. És en aquestes muntanyes on em sento més connectat amb el creador”, va recalcar.

Per a les tribus de nadius, les Black Hills també són un lloc de mort, violència i guerra. Segons la seva versió, els Estats Units els van arrabassar aquesta propietat. Inicialmen­t, el territori va ser inclòs el 1868 en la Gran Reserva Sioux. El govern va firmar aquest pacte amb diverses tribus. El Senat va ratificar l’acord, que va arribar fins i tot a rang de “la llei de la terra”, equivalent a la mateixa Constituci­ó.

Tot va quedar en paper mullat quan, el 1874, colonitzad­ors blancs van trobar or, van atacar els nadius i van ocupar il·legalment les Black Hills, sempre segons la versió de Tilsen.

Alguns consideren la muntanya Rushmore “un santuari de la democràcia”. D’altres creuen que és una celebració del supremacis­me blanc. Tilsen va recordar que l’escultor Borglum era membre del Ku Klux Klan (KKK), que dos dels presidents (Washington i Jefferson) van tenir esclaus i que un altre (Lincoln) va aprovar la matança de 38 homes a Dakota, l’execució més important que hi ha hagut al país. També diuen que Roosevelt es va transforma­r en un racista, donava suport a l’eugenèsia i l’esterilitz­ació de pobres i deficients mentals.

“La muntanya Rushmore és racista i un símbol colonialis­ta”, va insistir Tilsen. No se sap mai, potser algun dia es compleix el somni del president Trump.

Un dels somnis confessos de Trump és que esculpeixi­n la seva cara a la muntanya Rushmore

 ?? ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP ?? Un grup de nadius protestant als accessos a l’acte que ahir va organitzar Donald Trump
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP Un grup de nadius protestant als accessos a l’acte que ahir va organitzar Donald Trump
 ?? SCOTT OLSON / AFP ?? Cada any tres milions d’americans visiten el lloc
SCOTT OLSON / AFP Cada any tres milions d’americans visiten el lloc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain