La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puigdemont i el seu Gent per Catalunya

Al congrés de la refundació de Convergènc­ia Puigdemont ja rebutjava qualsevol nom que evoqués “partit”. El que vol és liderar un moviment independen­tista, però des del Govern.

- Pujol. Puigdemont. Mas Jordi Carles Lola García Quim Torra Junqueras, Jordi Sànchez Oriol mdgarcia@lavanguard­ia.es

El congrés havia començat francament tort. Molt en secret, mesos abans un grup de dirigents de Convergènc­ia havien encarregat el disseny de la nova marca amb què s’arxivaria el partit que va fundar

I quan va caure el teló i es va revelar la gran sorpresa, la decepció va córrer com la pólvora entre els 3.000 inscrits al conclave. Els noms Més Catalunya o Catalans Convergent­s semblava una broma. Era el juliol del 2016 i ja en aquell moment es va poder percebre la pèrdua d’auctoritas per part d’Artur derivada d’haver deixat la presidènci­a de la Generalita­t, tot just sis mesos abans, en mans de

Mas no va aconseguir convèncer els seus a favor d’aquells apel·latius, ni tampoc va aconseguir imposar la direcció que havia planejat.

El caos es va apoderar del congrés fundaciona­l i es va formar una comissió per proposar altres noms que sonessin menys com un eslògan publicitar­i. Un 65% dels militants havia manifestat la voluntat que la seva senya d’identitat inclogués d’alguna manera la paraula Convergènc­ia. Ara bé, la voluntat de trencar amb el passat per part de la cúpula era inequívoca. Entre els membres d’aquella comissió hi havia Mas i Puigdemont, que es van enfrontar a tres noms finalistes: Junts per Catalunya, Partit Nacionalis­ta Català i Partit Demòcrata Català. El president i el seu antecessor van defensar amb insistent vehemència el primer. Es va votar al si de la comissió i van perdre. El segon també va caure, i, gairebé per descart, finalment va quedar vigent l’últim.

Quan va sortir de la reunió, la nit del dissabte 9 de juliol, Puigdemont remugava, irritat amb la decisió. El president estava radicalmen­t en contra d’un nom encapçalat per la denominaci­ó “partit”. Si Mas havia assenyalat al seu discurs que la nova formació havia d’estar “allunyada d’hiperdoctr­ines i hiperideol­ogies” –això sí, “amb vocació i mentalitat de govern”–, Puigdemont abominava la constituci­ó d’un partit que es presentés com a tal, un vestit que sempre ha vist massa encotillat per perseguir la meta de la independèn­cia. El que ell propugnava era un moviment nacional. Durant les discussion­s havia proposat, sense èxit, Gent per Catalunya. Un nom més conforme a les seves ambicions polítiques. És més, després d’aquella reunió en què es van decidir pel Partit Demòcrata, el president no se sentia a gust i fins i tot va intentar, infructuos­ament, reobrir el debat proposant Unitat Catalana.

D’aquells disgustos venen aquestes fractures. La qüestió dels noms és la punta de l’iceberg de les diferèncie­s i rancúnies internes. Uns propugnen la via unilateral i d’altres per la pactada; uns veuen de bon ull un escorament cap a l’esquerra i d’altres preferirie­n tornar al centredret­a; uns defensen plantar cara al Govern espanyol si no accepta un referèndum i d’altres optarien per explorar un acostament; uns recorden que són molts els que recorren a la foto amb l’expresiden­t quan volen guanyar eleccions i d’altres se senten humiliats davant el que consideren maneres cabdillist­es de Puigdemont. La llista de greuges i d’incomprens­ions mútues és interminab­le.

Fins i tot si els pròxims dies s’arriba a un acord entre les dues parts, voldrà dir que Puigdemont ha escombrat les últimes resistènci­es al PDECat i finalment ha aconseguit controlar una maquinària electoral al seu servei i amb què vol plantar cara a les expectativ­es que les enquestes atorguen ERC. A partir de llavors s’hauran d’aclarir múltiples interrogan­ts, entre els quals el candidat i la data electoral, que encara estan per decidir. Sigui o no candidat, l’expresiden­t intentarà mantenir un esquema semblant a l’actual, però perfeccion­at. Amb ell com a president del nou partit des de Waterloo –i amb com a número dos–, podria exercir una tutela més efectiva sobre el president de la Generalita­t si aconseguei­x guanyar les eleccions. No és un secret que, després de més de dos anys, el distanciam­ent amb

s’ha anat engrandint. Així doncs, podria ser que els dos principals partits independen­tistes adoptessin una fórmula semblant a la que utilitza el PNB, amb un líder fort al capdavant del partit, en aquest cas Puigdemont i

i un candidat a la presidènci­a del govern sota el mandat del primer per exercir aquesta tasca, la qual cosa complicari­a la relació en el cas que les dues formacions tornessin a compartir l’Executiu català. Però això forma part d’un futur encara per escriure. Ara com ara Puigdemont s’ha proposat resoldre aquest mes la pugna al si dels postconver­gents i tenir enllestit l’instrument que ja tenia al cap fa quatre anys, quan anhelava el seu Gent per Catalunya.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Puigdemont i Mas durant la clausura del congrés fundaciona­l del PDECat
ÀLEX GARCIA Puigdemont i Mas durant la clausura del congrés fundaciona­l del PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain