La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Consell per la República accelera el seu pla de confrontac­ió amb l’Estat

- SERGI QUITIAN

Perpinyà és l’escenari triat pel Consell per la República per construir el seu relat de confrontac­ió amb l’Estat. Quatre mesos després que Carles Puigdemont, president de l’entitat, rebés un bany de masses a la ciutat de la Catalunya del Nord, l’entitat liderada per l’expresiden­t de la Generalita­t i que reuneix partits i entitats independen­tistes

–JxCat, ERC, Poble Lliure (CUP), Demòcrates, Som Alternativ­a i l’ANC, sense Òmnium– va repetir cita presencial a la localitat francesa per reunir el seu consell de govern i començar a esbossar el full de ruta del lema proclamat mesos enrere en aquell acte multitudin­ari: “Preparem-nos per a la lluita definitiva”.

“Institucio­ns, societat civil organitzad­a i ciutadans ens hem de preparar, a partir de les lliçons apreses l’octubre del 2017, per ser capaços de culminar un procés des de la confrontac­ió, que és inevitable”, va exposar l’eurodiputa­t de JxCat Toni Comín, vicepresid­ent de l’entitat privada.

Per això el Consell de la República treballa en un document que fixi els pilars per a un embat, “sempre pacífic”, amb l’Estat. Ahir es tractava d’“accelerar” en aquesta direcció amb la missió de tenir un text aquest mateix mes de juliol, abans de la posada en marxa del nou partit de Puigdemont, el 25 de juliol.

Un dels elements que vol determinar l’esmentat document és quines institucio­ns protagonit­zen aquest embat a favor de la unilateral­itat, cosa que pot marcar el perfil que Puigdemont imprimeix al seu nou partit i que, alhora, genera tensions al si d’una entitat que va néixer amb la bandera de la internacio­nalització

L’entitat que lidera Puigdemont juntament amb partits i entitats veu “inevitable” el xoc institucio­nal

del conflicte territoria­l. Tant és així que fonts consultade­s admeten que el full de ruta del Consell per la República s’aprovarà per majoria i no per consens dels seus membres, un fet que, al capdavall, dona llibertat als partits presents a no sentir-se estrictame­nt vinculats pel seu mandat.

El pas següent, i també a Perpinyà, serà convocar l’assemblea de representa­nts fundaciona­l del Consell per la República a començamen­ts de setembre. Mentrestan­t, ahir l’entitat va impulsar una aplicació que atorga una identitat digital als seus gairebé 90.000 associats a fi de fomentar-ne la participac­ió en la vertebraci­ó i el rumb de l’entitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain