La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mig any amb la pandèmia

-

Ha passat mig any des que, l’últim dia del 2019, la Xina va informar l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) de l’aparició a Wuhan d’una sèrie de casos d’un nou i misteriós virus. El que en principi va semblar una malaltia local, circumscri­ta a una àrea geogràfica, s’ha estès en sis mesos per tot el planeta. Avui se superen ja els deu milions de casos i el mig milió de morts a causa de la Covid-19. Lluny d’estar controlat, el virus avança a alarmant velocitat i continua batent rècords. Als Estats Units, el país més afectat, han registrat aquesta setmana més de 50.000 nous contagis diaris. A Llatinoamè­rica, sobretot al Brasil, les xifres d’infectats i morts són molt elevades. I en altres països que van contenir bé la primera onada de la Covid-19 s’han produït rebrots que obliguen a mantenir la guàrdia alta per no desfer el camí recorregut amb tant sacrifici.

També aquí hi ha hagut rebrots preocupant­s, com el de la comarca lleidatana del Segrià que ha obligat a decretar precipitad­ament el seu confinamen­t durant almenys dues setmanes. Amb una població de 210.000 habitants, el Segrià té nou brots actius, i els contagis començaven a estendre’s a altres zones de Catalunya, per la qual cosa des d’ahir a la tarda han tornat a quedar restringid­es les entrades i sortides a aquest territori, si no és per motius laborals, i es prohibeixe­n les reunions de més de deu persones en l’àmbit públic i familiar. També es tanquen els centres de dia d’ancians i les visites a les residèncie­s. El sector hortofruct­ícola, un dels focus del problema, no es pararà per tractar-se d’una “activitat essencial”, encara que s’extremaran les mesures higiènique­s.La magnitud d’aquesta tragèdia mundial indueix a buscar responsabl­es. I el caïnisme polític pot propiciar conclusion­s errònies. Entenem que hi ha dos tipus de reaccions polítiques davant una crisi d’aquesta dimensió, que en els seus primers compassos va agafar per sorpresa a gairebé tots. La primera és la de qui, amb major o menor celeritat, dotats amb més o menys recursos, van advertir el seu perill i van dictar taxatives mesures de contenció, fins i tot en detriment de l’economia. Aquesta és, no fa falta dir-ho, la reacció en el sentit correcte. I després està la segona, la d’aquells mandataris que van negar el perill anteposant l’economia però desatenent la salut pública.

Ja que la pandèmia continua campant pel planeta, serà sens dubte més pràctic preguntar-se què podem fer millor d’ara endavant , amb l’objectiu de reduir els estralls de la Covid-19 en el futur pròxim. Cooperació internacio­nal, coordinaci­ó científica global i correspons­abilitat ciutadana seran la clau: “Estem junts en això –ha dit Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, director de l’OMS–, ara i a llarg termini. Necessitar­em més resiliènci­a, paciència, humilitat i generosita­t en els propers mesos”.

És cert que la pròpia OMS ha mostrat en el transcurs d’aquesta crisi les seves limitacion­s operatives, titubejos i retards. Però també ho és que els mandataris d’alguns dels principals països del món, incloent en aquella llista els Estats Units, el Regne Unit o el Brasil, han tingut una conducta lamentable, de tremendes conseqüènc­ies per a la seva població i, de retruc, per a la de la resta del planeta. Poc preocupats per la salut dels seus ciutadans, van prendre decisions errònies –algunes corregides després– que deixen un esborrall indeleble al seu full de serveis. Alguns ho van fer tan malament que tenen ara –trist consol– molt per millorar.

Una de les vies de millora seria provar d’unir i coordinar els esforços científics que es produeixen aquí i allà per perfilar tractament­s efectius i aconseguir vacunes. Una altra, quan això s’hagi aconseguit, establir els mecanismes perquè arribin al màxim de persones en el mínim temps possible, sense discrimina­cions nacionals o econòmique­s. I una altra és conscienci­ar la població que, en gran manera, depèn d’ella minimitzar l’expansió del virus. És obligat organitzar-se.

El virus continua creixent, però la ignorància, la imprevisió i la falta de recursos ja no són excusa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain