La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin l’etern

-

El president rus, Vladímir Putin, va agrair divendres passat als seus conciutada­ns “el suport i la confiança” demostrats a l’aprovar les reformes constituci­onals que, entre altres coses, deixen la porta oberta perquè l’actual inquilí del Kremlin pugui continuar en el càrrec fins al 2036. En un referèndum cuinat a la seva mesura, el 77,9% dels votants van donar suport als canvis a la Carta Magna russa –només en una petita regió àrtica va guanyar el no–, i la participac­ió va ser del 67.9%, percentatg­es que permeten al règim legitimar la consulta.

El referèndum es va allargar durant tota una setmana amb l’excusa de la Covid-19 i entre denúncies de l’oposició de pressions als treballado­rs en les seves empreses per anar a votar, mentre la campanya institucio­nal només demanava de votar afirmativa­ment. L’oposició, feble i dividida, amb prou feines ha pogut fer sentir la seva veu. Amb tot, una oenagé d’observació electoral s’ha atrevit a parlar de tupinada i de plebiscit manipulat, i el moviment Niet (No) ha convocat una concentrac­ió el dia 15 per demanar la impugnació dels resultats. Prevista per al 22 d’abril, la consulta va ser ajornada per la pandèmia i ara els russos han tingut set dies per anar a votar, una cosa sense precedents en la història del país i que, segons l’oposició, ha afavorit el frau.

Fa més de vint anys que Putin governa Rússia directamen­t o indirectam­ent. Quan va arribar al Kremlin el 1999 era pràcticame­nt desconegut. Exagent del KGB, la seva gestió de la crisi a Txetxènia va catapultar la seva popularita­t, reforçada pel creixement econòmic a començamen­ts d’aquest segle. Es va enfrontar a l’oligarquia russa i es va mostrar com un líder fort, amb carisma, tornant a situar Rússia com a superpotèn­cia en l’escena internacio­nal. La seva intervenci­ó en la guerra siriana, l’annexió de Crimea, els lligams amb la Xina i les acusacions d’haver interferit en processos electorals en alguns països són alguns dels punts de la seva política exterior. Per als seus seguidors, Putin representa l’estabilita­t i l’orgull nacionalis­ta recuperat.

Obligat per la Constituci­ó, l’any 2008 va deixar la presidènci­a a Dmitri Medvédev per recuperar-la el 2012 després d’haver estat primer ministre. Ara, després de dues dècades en el poder, ha impulsat una nova reforma constituci­onal a la seva mesura que li permetrà optar a seguir en el càrrec fins al 2036. Si arriba a aquesta data, amb 84 anys, superarà Stalin en anys en el poder i només tindrà per davant el tsar Pere el Gran, que va regnar gairebé 43 anys.

El referèndum congela el debat successori i mostra altres aspectes de la reforma constituci­onal, com la menció a “la fe en Déu” i la definició del matrimoni només com la unió d’un home i una dona. La pandèmia ha reduït la popularita­t de Putin, però el plebiscit ha posat els fonaments per convertir-lo en el tsar etern. Ja ho va dir Viatxeslav Volodin, president de la Cambra de Diputats russa: “Després de Putin vindrà Putin”.

Després de la reforma de la Constituci­ó russa, el president pot continuar en el poder fins al 2036

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain