La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Arnau de Vilanova obrirà una altra sala Covid-19 en previsió de nous casos

Els grans hospitals de Barcelona, un recurs si la situació es complica

- ANA MACPHERSON

L’Arnau de Vilanova obrirà aquesta setmana una altra sala Covid per atendre un increment esperable de casos. Actualment disposa d’una unitat de cures intensives amb vuit llits només per a casos de Covid-19, dels quals cinc estan ocupats. Han derivat 24 pacients a la clínica Ponent i els grans hospitals de l’ICS, com Vall d’Hebron, ofereixen els seus recursos de suport en cas que es compliqui massa la situació. Ara amb prou feines tenen casos lleus i les UCI són buides de Covid-19.

El personal sanitari reconeix cert aclaparame­nt, tant a l’atenció primària com a l’hospital. Els CAP tenen un 10% dels seus profession­als bolcats en l’atenció a les residèncie­s i en l’organitzac­ió dels tallafocs que evitin la propagació de la infecció entre els més fràgils.

A tots els centres sanitaris s’ha demanat a una gran part de la plantilla que se’n vagi de vacances ara per preparar-se plegats de cara a un augment de casos al setembre i l’octubre, però a Lleida sembla que s’ha avançat. Trucar-los perquè vagin a una emergència seria l’últim recurs, perquè els profession­als estan molt cansats després de la intensa pandèmia.

La infecció no va atacar gaire Lleida durant la primera onada. Per això, l’hospital principal va poder continuar fent la major part de l’activitat quirúrgica. Gairebé com a Tarragona, que va ser pràcticame­nt normal des del principi, sense la Covid-19.

L’internista i responsabl­e de la planta Covid de l’hospital Arnau de Vilanova, José Luis Morales Rull, va explicar ahir al programa Via Lliure de RAC1 que la planta dedicada a l’atenció de pacients amb coronaviru­s és plena. Per tant, veu necessari obrir una segona ala a l’hospital per atendre el degoteig de nous pacients que estan arribant al centre.

“A l’hospital només havíem deixat una planta Covid. Ara la planta és plena. Haurem d’obrir una altra ala”. També va aclarir que la carpa que s’ha instal·lat a l’exterior de l’Arnau de Vilanova

El perfil del malalt “està molt relacionat amb l’activitat hortofruct­ícola”, apunta un internista

només serveix per donar “una estructura nova a l’hospital” destinada a guanyar espai i resposta per als fluxos de malalts i casos sospitosos. A aquesta instal·lació provisiona­l han d’arribar “malalts lleus” que esperen el resultat de la prova PCR i que “necessiten un control mèdic senzill i poc intensiu”.

Segons va descriure Morales Rull, el perfil del malalt “està molt relacionat amb l’activitat hortofruct­ícola”. Molts d’ells són immigrants o persones que viuen en pisos petits, de manera que hi pot haver transmissi­ó no només a l’entorn laboral sinó també a casa.

“Ells són en un nivell de subsistènc­ia, i això ho hem d’entendre –va observar l’internista–, perquè, si no, no prendrem mesures idònies.

“A part del tema mèdic, hi ha un aspecte social molt important, i potser una de les lectures que haurem de fer passada la Covid19 és que això s’haurà de treballar”, va explicar Morales Rull.

Els desplaçame­nts de pacients d’altres comarques a l’hospital Arnau de Vilanova estaran permesos durant el confinamen­t, si bé només els que siguin necessaris. Respecte als pacients residents a l’Aragó, Salut va demanar dijous al Govern aragonès que reduís al màxim les visites de malalts d’aquesta comunitat a l’hospital de Lleida, a causa de l’augment de contagis a la zona.

 ?? NACHO DOCE / REUTERS ?? Zona d’urgències de l’hospital Arnau de Vilanova en una fotografia feta ahir
NACHO DOCE / REUTERS Zona d’urgències de l’hospital Arnau de Vilanova en una fotografia feta ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain