La Vanguardia (Català-1ª edició)

Només quatre hores per tornar a casa

Veïns del Segrià deixen precipitad­ament el Pirineu i d’altres van a buscar els fills a Salou i Cambrils

- JAVIER RICOU El Pont de Suert

Una galleda d’aigua freda. I sense gairebé temps de reacció. El sobtat confinamen­t de la comarca del Segrià va sorprendre centenars de veïns d’aquestes poblacions fora de casa, en destinacio­ns turístique­s de platja i muntanya. Per a una gran majoria era la primera sortida a un hotel o apartament en aquesta era de la nova normalitat.

Va ser una notícia inesperada per a molts i més després dels repetits missatges dels últims dies de Salut, de vegades contradict­oris, en què s’assegurava que els brots de Lleida estaven “acorralats”. I de sobte tot s’ha precipitat. Ni acorralats, ni controlats. D’un dia per l’altre, el missatge del Govern tenia un altre to. I va ser el mateix president, Quim Torra, l’encarregat de comunicar la nova realitat. S’acordava la mesura més dràstica: la del confinamen­t, una cosa que no entrava, almenys les últimes hores, en els plans de la Generalita­t, tal com havien repetit també fins a l’avorriment les autoritats sanitàries. Però el més sorprenent d’aquest canvi d’estratègia sobtat va ser el poc temps que la Generalita­t ha donat als habitants de les comarques del Segrià que ahir eren a centenars de quilòmetre­s d’on viuen, per tornar a casa.

Confinamen­t a les 12 hores; tornada a casa, a les 16 hores. Nommés quatre hores per reaccionar. Amb l’advertimen­t que les persomunta­nya, nes que no tornessin abans d’aquesta hora a casa seva no hi podrien accedir, a més d’amenaces de multa si eren intercepta­ts a la carretera passada aquesta hora. Com van reaccionar els veïns del Segrià que ahir estaven lluny de casa? La majoria amb molta responsabi­litat. Malgrat no entendre per què se’ls donava tan poc temps per tornar a casa (la tornada s’hauria pogut fixar per a diumenge), molts van optar per fer maletes a partir del migdia per confinar-se a casa i complir l’ordre del Govern.

És el cas de la Neus i en Víctor, una parella d’una població propera a Lleida que divendres van viatjar al Pirineu per passar el seu primer cap de setmana de lleure des de l’estat d’alarma. A mig matí d’ahir, en plena travessia per la van rebre uns quantes trucades. “Diu el Govern que heu de tornar a casa abans de les quatre de la tarda, si no els Mossos no us deixaran entrar al poble”, els van comunicar per telèfon amics i familiars.

El cap de setmana va acabar per a aquesta parella, com per a molts altres habitants del Segrià, de manera precipitad­a. “Ens podríem esperar a demà per tornar, sí, i no crec que ningú ens pogués prohibir arribar a casa nostra, però millor que ens n’anem ara, que tampoc no estarem tranquils”, afirmava la Neus ahir, passat el migdia.

La Neus i en Víctor ja havien decidit també anul·lar una reserva en un hotel de la Costa Brava on tenien previst passar una setmana a partir del 13 de juliol. Vista l’experiènci­a amb anteriors confinamen­ts, aquesta parella, com molts altres lleidatans, dona per fet que aquest aïllament té molts números de durar, com a mínim, 14 dies.

Així doncs, la inesperada mesura de la Generalita­t deixa en suspens les vacances del juliol de milers d’habitants del Segrià. Un altre cop dur per un virus amb una propagació que no sembla que s’hagi sabut controlar en aquesta comarca després de l’entrada de la nova normalitat. I el més greu, sense que els veïns afectats intuïssin, pels missatges oficials, que la situació era tan greu.

Mentre en Víctor i la Neus circulaven per l’N-230, en direcció a Lleida, en Manolo i en Sisco, veïns de Lleida, agafaven la ruta de l’N-240 per anar a buscar els fills, de cap de setmana en platges de Salou i Cambrils, i portar-los a casa abans que el rellotge marqués les quatre de la tarda. Són exemples de responsabi­litat d’uns ciutadans que segueixen amb impotència l’evolució de la pandèmia a la regió sanitària de Lleida.

I amb un sentiment comú: “Si estàvem tan malament, com és que Salut no s’ha cansat de repetir els últims dies que tot estava controlat?”, es pregunten. Amb una informació més detallada i real, potser no haurien sortit aquest cap de setmana i s’haurien estalviat el tràngol i els nervis d’aquesta tornada a casa tan precipitad­a.

Sorpresos pel poc temps que el Govern els va donar per tornar a casa

La resposta cívica dels lleidatans contrasta amb la informació contradict­òria de Salut

 ?? MERCÈ GILI ?? La Neus i en Víctor, ahir camí cap a casa seva des d’un hotel del Pirineu, que van deixar precipitad­ament per arribar abans de les quatre
MERCÈ GILI La Neus i en Víctor, ahir camí cap a casa seva des d’un hotel del Pirineu, que van deixar precipitad­ament per arribar abans de les quatre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain