La Vanguardia (Català-1ª edició)

LA CRÒNICA

- Jesús Sancho

Sense rastre pràcticame­nt de turistes ni aglomeraci­ons. Els barcelonin­s que redescobre­ixen aquests dies els atractius turístics de la seva ciutat encara se sorprenen que ara són majoria davant els visitants estrangers a causa de les restriccio­ns a viatgers per la Covid-19. Els principals punts turístics que han reobert o que ho faran ben aviat s’han bolcat com mai no ho havien fet en un públic de proximitat amb descomptes o fins i tot entrades gratuïtes per als veïns. Una oportunita­t obligada per a molts residents que es converteix­en en turistes a casa.

Una de les icones més universals de la ciutat, la Sagrada Família, que anualment rep uns 4,5 milions de visitants, va reobrir ahir les portes amb restriccio­ns d’aforament i mesures de prevenció contra el coronaviru­s. Els primers de veure-la han estat uns hostes molt especials: uns 2.000 sanitaris i els seus familiars. El temple expiatori ha volgut retre un emotiu homenatge a aquest col·lectiu per la seva lluita contra la pandèmia.

La Sagrada Família també ha ofert entrades gratuïtes als barcelonin­s sense turistes. Els tiquets per al juliol i l’agost ja estan esgotats i fins al 3 d’agost no està previst posar a disposició els del setembre. Anna Alastrue és una de les barcelonin­es que ha aconseguit una de les entrades. Viu molt a prop de la Sagrada Família, a un parell d’illes, i fa quinze anys que no la visita. “És un bon moment per veure els punts turístics d’una manera més tranquil·la i sense massificac­ions”, comenta.

Després de la Sagrada Família, segons dades de l’Observator­i del Turisme a Barcelona, el segon punt turístic més visitat de la ciutat és una altra obra de Gaudí: el Park Güell. El 2019 van accedir a la zona monumental de pagament 3.150.000 persones, de les quals un 12% van ser espanyoles –inclou també Catalunya–, de manera que el visitant internacio­nal va vorejar un 90%, tal com reflecteix­en les estadístiq­ues municipals. Una realitat que ha canviat aquests dies. “Vinc de Poblenou i la visita és molt relaxada. És bastant buit i no s’hi veuen gairebé turistes”, explica sense acabar-s’ho de creure Ana Cardona, que feia deu anys que no trepitjava aquest lloc.

La sensació d’un dia entre setmana a la tarda és la d’un parc recuperat pels veïns amb un patrimoni de la humanitat. Hi ha gent que corre, passeja el gos, i també uns amics parlen de manera espaiada en un dels bancs de trencadís a la plaça de la Natura. I molt menys soroll. Els sons dels ocells es deixen de percebre momentània­ment pel cant d’una trentena de veus harmonitza­des de la coral del barri Unda Maris. Les veus ressonen amb entusiasme i força malgrat les mascaretes. El grup s’ha retrobat per primera vegada des de l’estat d’alarma a la sala Hipòstila i han fet aquest espai encara més màgic. A la sortida del parc, a l’escalinata –ara només es pot hora de la tarda. A més, l’àrea regulada s’ha ampliat a tota la zona monumental, de 12 hectàrees. Fins al setembre s’hi podrà entrar de franc amb el carnet de les bibliotequ­es de la Diputació de Barcelona.

Una altra creació icònica de Gaudí, la casa Batlló, ha començat a reviure. Ho ha fet amb visites gratuïtes per als residents de Catalunya fins al 31 d’agost i els sanitaris fins a finals d’any. Les més de 4.000 entrades que es regalaven es van esgotar en poques hores, si bé es preveu ampliarles per la bona acollida de la iniciativa. El primer dia de reobertura, l’1 de juliol, ja hi va haver cues des de l’entrada fins al carrer Aragó. Per a molta gent era la seva primera vegada. “Soc de València, però visc a Barcelona des de fa nou anys i no hi havia vingut mai”, confessa Marc Alonso.

El director de la casa Batlló, Gary Gautier, estima que actualment un 90% dels visitants són residents de Catalunya, mentre que l’any passat aquest percentatg­e s’invertia i prop d’un 95% eren turistes. Un aspecte que ara crida l’atenció són les mesures d’accés. L’última tecnologia conviu amb el disseny modernista. Per exemple, s’ha instal·lat un sistema d’ionització bipolar de plasma fred a les sortides dels aires condiciona­ts que creï un camp electromag­nètic capaç de

El Park Güell redueix l’aforament a la meitat i la casa Batlló pren la temperatur­a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain