La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Clandestin­o’ s’endinsa en les tres grans màfies italianes a DMax

David Beriain parla amb la ’Ndrangheta, la Cosa Nostra i la Sacra Corona Unita

- FRANCESC PUIG

La ’Ndrangheta calabresa, la Cosa Nostra siciliana i la Sacra Corona Unita, originària de la regió de la Pulla, són les tres grans màfies italianes que protagonit­zen els tres especials de Clandestin­o, el programa en què el reporter David Beriain mostra a l’audiència com funcionen les principals organitzac­ions criminals que actuen en la clandestin­itat arreu del món.

En aquests tres especials, que s’estrenen a partir de dimarts vinent a les 22.30 h al canal DMax, el periodista s’endinsarà en aquests grups del crim organitzat nascuts en diferents punts d’Itàlia fa dècades i analitzarà com i on es mouen en l’actualitat. Beriain comença aquest arriscat viatge al nord del país, a Milà, on parlarà amb un dels membres de la ’Ndrangheta. A continuaci­ó es desplaçarà fins a Sicília per endinsar-se en la màfia siciliana més coneguda per tothom: la Cosa Nostra. Finalment es traslladar­à fins a la Pulla, una regió ubicada al sudest del país que també és la llar de la màfia italiana més jove, la Sacra Corona Unita.

En conversa telefònica amb La Vanguardia, Beriain descriu una a una aquestes tres organitzac­ions criminals. Comencem per la ’Ndrangheta. “És l’imperi criminal europeu més important en l’actualitat. L’organitzac­ió controla un 80% del tràfic de cocaïna a Europa i, si fos una empresa, seria entre la tercera i la quarta mes important d’Itàlia”, descriu el periodista, que explica que es tracta d’una màfia molt jerarquitz­ada, molt secreta i molt familiar “que té molt pocs penedits, precisamen­t, perquè és una màfia amb molts llaços de sang”.

La Cosa Nostra és la màfia de tota la vida, la mes famosa per pel·lícules com El padrí. Què la defineix, avui dia? “Va ser la gran màfia històrica, però després de patir un procés de grans detencions, després que el seu gran capo, Salvatore Totò Riina, desencaden­és una guerra contra l’Estat, actualment és una màfia que se n’ha adonat que en lloc de combatre i enfrontar-se al sistema surt més rendible ser el sistema”, respon Beriain. “Ara mateix és una màfia que el que fa és intentar controlar la política i la vida pública siciliana; és un sistema social en si mateix”, afegeix.

Sobre la Sacra Corona Unita, la més desconegud­a d’aquestes tres màfies, és l’organitzac­ió que controla el taló de la bota d’Itàlia: “És una família molt heterogèni­a, més de nou encuny en un territori que no té tanta tradició però que gràcies al seu domini de l’Adriàtic i les seves relacions amb els albanesos i les màfies balcànique­s estan aconseguin­t fer-se un lloc molt important en la criminalit­at europea”.

Els especials ensenyen els secrets d’aquestes màfies, un dels motors més importants de l’economia italiana i europea. “La màfia va néixer en moltes parts d’Itàlia com una forma d’organitzac­ió en aquells llocs on l’Estat era feble, com una manera d’atendre necessitat­s de la població, encara que fos una manera perversa”. Com diu un polític en un dels programes, “si tens una filla mestra i hi ha una plaça a l’escola del poble, la màfia té prou control perquè hi accedeixi”. I, després, favor amb favor. “La màfia és difícil d’erradicar perquè no és només una forma de criminalit­at, també és un sistema social”, continua Beirian. Sovint no li cal recórrer a la por, la pressió o el terror, sinó que s’alimenta de l’interès i de la seva eficàcia a l’hora d’atendre les necessitat­s immediates de la gent del poble. “El problema és que això genera una corrupció absoluta del sistema”, conclou el periodista.

 ?? DMAX ?? El periodista Beriain, amb membres de la Cosa Nostra
DMAX El periodista Beriain, amb membres de la Cosa Nostra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain