La Vanguardia (Català-1ª edició)

La marxa virtual de l’Orgull LGTBI vol lleis que donin suport al col·lectiu

- MADRID

La pandèmia del coronaviru­s es va emportar les cavalcades i les carrosses que donen color als carrers madrilenys cada començamen­t d’estiu per reivindica­r el dia de l’Orgull LGTBI i que serveixen de reclam a milers de visitants atrets per les desfilades.

En lloc seu van onejar les banderes de l’arc de Sant Martí als balcons de la ciutat i a partir de les 19 hores es va poder seguir el pregó en línia, tot i que la transmissi­ó va tenir dificultat­s.

El web OrgulloLgt­b.org, que han habilitat els organitzad­ors de la marxa de l’Orgull 2020 per seguir la manifestac­ió en línia, va tenir una caiguda per excés de tràfic en el moment que havia de començar la reivindica­ció.

La Federació Espanyola de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (Felgtb), organitzad­ors de l’esdevenime­nt amb Cogam i Col·lectiu LGTB+ de Madrid, van canviar l’adreça. La manifestac­ió d’aquest any va recórrer virtualmen­t els carrers de Madrid, amb una pancarta composta per dones lesbianes, trans i bisexuals (LTB) referents en diferents àmbits.

La marxa d’aquest any, el 43è de la seva història, es desenvolup­a sota el lema “Sororitat i feminisme per TRANSforma­r. Dones lesbianes, trans i bisexuals en acció! Per les més vulnerable­s. La presidenta de la Federació de Gais, Lesbianes, Transsexua­ls i Bisexuals (FELGTB), Uge Sangil, va recordar que s’arriben als 15 anys de matrimoni igualitari i aquest any, va dir abans de la manifestac­ió, les dones lesbianes, transsexua­ls i bisexuals “aniran al capdavant” de la celebració per transforma­r una societat on “es continua discrimina­nt pel patriarcat”.

El dret d’autodeterm­inació dels trans i l’aprovació urgent de lleis estatals que garanteixi­n els seus drets i els de la resta del col·lectiu LGTBI van ser les principals reivindica­cions en aquesta edició.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va fer una crida a celebrar la marxa virtual, amb seguretat, per garantir el benestar de tots, i amb orgull per “la nostra diversitat”, i va recordar que el Govern té el compromís de tirar endavant una llei LGTBI i una llei trans.

La manifestac­ió va discórrer a través d’un sistema de geolocalit­zació virtual des de la porta d’Alcalá fins a la plaça d’Espanya de Madrid. La participac­ió es podia fer anònimamen­t o pública, en funció de les preferènci­es de cada participan­t, i podia incloure una pancarta pròpia. Hi va haver actuacions virtuals de Lolita Watson, Bastet, Telastica, Belenciana, o la cantant cubana, Klaudi. La marxa la va retransmet­re la presentado­ra còmica Elsa Ruiz.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain