La Vanguardia (Català-1ª edició)

La nova facultat de Litúrgia

El Vaticà reconeix la tasca docent i de recerca de l’Institut de Litúrgia de Barcelona

- J. PLAYÀ A BUENOS AIRES

El Vaticà ha donat llum verda al nou Institut de Litúrgia de Barcelona amb rang de facultat de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià. A partir del curs vinent, 2020-2021, s’afegirà així a les facultats ja existents de Teologia, Filosofia i Antoni Gaudí d’Història, Arqueologi­a i Arts cristianes, i s’obre una via perquè d’aquí a cinc anys, quan esdevingui definitiva­ment facultat, l’Ateneu també tingui el mínim establert de quatre facultats per poder-se convertir en Universita­t Catòlica.

El cardenal Giuseppe Versaldi, Prefecte de la Congregaci­ó per a l’Educació Catòlica, va signar l’11 de juny els decrets per a la constituci­ó canònica de l’Institut de Litúrgia “ad instar Facultatis” (ILF). Una condició que a tot el món només tenia el Pontifici Institut Litúrgic de Roma. Els mateixos decrets nomenen com a primer preside –l’equivalent al degà–, el dr. Gabriel Seguí i Trobat, que ja era el director de l’Institut Superior de Litúrgia, responsabl­e de la col·lecció Cuadernos Phase i rector de la parròquia de Nostra Senyora del Coll de Barcelona.

La nova institució acadèmica té com a precedents el Centre de Pastoral Litúrgica, creat el 1958, i l’Institut Superior de Litúrgia, de Barcelona, el 1986. I des del 1967 la litúrgia ja s’impartia com una especialit­at dins de la facultat de Teologia. Ara, després d’aquesta llarga experiènci­a en el camp de la docència i la recerca, la Santa Seu ha volgut ratificar el gran servei que l’Institut Superior de Litúrgia de Barcelona ha prestat a l’Església, i especialme­nt per la seva opció missionera, ja que durant tots aquests anys un gran nombre dels seus alumnes procedien sobretot de països llatinoame­ricans (Mèxic, Colòmbia i el Brasil, especialme­nt) i també de l’Àfrica (països de la zona francòfona). Per aquesta raó, las classes s’han impartit i s’impartiran en llengua castellana.

La nova institució donarà títols de Batxiller (tres cursos, equivalent a un grau), Llicenciat (tres cursos més, equivalent a efectes civils a un màster) i Doctor (dos anys). L’any vinent, però, encara no es començarà el Batxiller i només podran accedir a la llicenciat­ura de segon cicle els alumnes procedents del batxiller en Teologia. Fins ara l’Institut oferia els títols en Teologia amb especialit­at en Litúrgia i disposava d’un total de 40 alumnes.

Aquest reconeixem­ent vaticà culmina

Només dos instituts de litúrgia al món tenen rang de facultat: Roma i Barcelona

la llarga tradició litúrgica de Catalunya, que comença l’any 1915 amb la celebració a Montserrat del I congrés Litúrgic i que ha donat una sèrie d’estudiosos de relleu internacio­nal, com ara el bisbe Pere Tena i els doctors Alexandre Olivar, Jordi Pinell, Pere Farnés, Joan Bellavista, José Aldazábal o Miquel dels Sants Gros, entre d’altres. “Aquesta tradició és fruit d’una espiritual­itat catalana que es remunta a l’edat mitjana i que sempre ha donat importànci­a a la celebració”, explica el doctor Seguí. I afegeix que “és a finals del segle XIX i principis del XX quan culmina amb un moviment litúrgic que respon a l’afany d’obertura i modernitat que ha caracterit­zat l’Església catalana”.

Gabriel Seguí assegura que no comparteix els judicis catastrofi­stes i que quan li pregunten si el país continuarà sent capdavante­r en el moviment litúrgic respon que “des d’un punt de vista històric no tenim prou perspectiv­a per poder-ho valorar, però queda clar que ara per ara fem un servei a les esglésies no europees i un servei d’espiritual­itat a Europa”.

L’acte de presentaci­ó de la nova institució es farà el 9 d’octubre, durant l’acte d’inauguraci­ó de curs de l’Ateneu Universita­ri Sant Pacià.

 ?? . ?? Gabriel Seguí, preside de l’ILF
. Gabriel Seguí, preside de l’ILF
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain