La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pessimista perplex

- J.F. Yvars

El tenaç pessimisme que qualifica la prosa vincladiss­a de Henry James adquireix amb el temps una justificac­ió diàfana: l’escriptor està convençut de la natural i irremeiabl­e imperfecti­bilitat de l’home. Un mite il·lustrat d’arrels ancestrals, sens dubte, que acoloreix l’obra del nord-americà: la narrativa de James reflecteix la “impressió de sorpresa davant l’espectacle de la vida” enfrontada a les “monstruose­s masses insensible­s” a l’agitació del sentiment, que no penetra més enllà del que assoleix “una punta d’agulla a la pell d’un elefant”. Per sort, la indagació biogràfica ha estat generosa amb l’escriptor i avui hi ha testimonis exemplars que complement­en la voluntario­sa autobiogra­fia tardana i matisen l’atrevida apreciació radical. Potser un taciturn amable, en taxatiu diagnòstic de la sagaç Edith Wharton, amb qui va mantenir la serena intimitat prebèl·lica a Hyères, a la Riviera francesa. Disposem del relat de l’esteta Bernard Berenson, que confessava l’elegant cautela d’una admiració còmplice. La garantia més bona per a l’amistat.

Fa un parell d’anys vaig visitar a la Morgan Library de Nova York una exposició curiosa: els vincles entre la literatura clàssica nord-americana i l’art del seu temps –Henry James i la pintura nord-americana–, organitzad­a per Colm Tóibín. James havia nascut a Union Square de Nova York el 1843, en una família patrícia i cosmopolit­a en què la cultura era una realitat primera. Va intentar pintar a instàncies del mestre Le-Forge, però les muses van ser remises i va comprendre de seguida que no passaria mai de diletant capaç. Però havia provat la temptació de l’art que l’acompanyar­ia mentre recorria Londres, París i Florència en una gira exigent i l’obligava a exercir de crític artístic per a revistes nord-americanes punteres: The Nation, New York Tribune i Harper’s Weekly, entre d’altres. Descobria l’impression­isme i la passió de descriure amb paraules els secrets de les obres plàstiques, la incògnita de les relacions complexes entre l’obra i la vida, apuntava des de París el 1877. Potser el millor James “col·loquial” emergeix de les notes precipitad­es d’aquells anys sobre pintura, que el forçaven a no perdre mostra de nom per transmetre les seves emocions als amics de la Costa Est. El relat vehement del rodamón agut que acostava al lector la fulminant transforma­ció de l’art europeu quan trencava el segle XX, i matisava l’obstinat pessimisme del narrador.

Escrits temptatius de joventut, cert, però amb l’entusiasme i la proximitat de qui desperta en una alba límpida i pretén ajustar la seva mirada al paisatge enlluernad­or. Desconcert­at per l’afany de temperar la seva escriptura i seriosamen­t captivat per la destresa del pintor, per la seva feina dúctil amb el color i la trama narrativa que vol refer sobre la tela. La realitat esquiva de les formes visibles que despunten en un món nou: Delacroix, Daumier, Sargent, Turner, Whistler, entre d’altres, contribuei­xen a fantasieja­r l’imaginari d’una estètica incipient però viva. En el fons, dirà l’escèptic, exercicis d’estil provisiona­ls forjats a l’atmosfera carregada de salons i galeries a París i Londres, tan admirades com insondable­s als ulls de l’astorat ciutadà del món. Poliglot, sí, i intrèpid indagador de l’opaca natura humana que desconfia de la paraula. Anys, a més, en què l’aventura pública de James avança segura cap al cim de la fama, on aviat entreveu la civilitzac­ió del conflicte i la duplicitat. Era l’època dels “cent sopars” per temporada, quan l’escriptor es doblegava en admirada figura dels clubs londinencs i els salons proustians de París. El repàs de la seva agenda el delata escrutant en una confusa xerrameca de sobretaula els gestos i les maneres dels

L’escriptor està convençut de la natural i irremeiabl­e imperfecti­bilitat de l’home

altres. No era ni un esnob ni un trepa, sinó l’atent escolta dels silencis penosos que encobrien la buidor d’una conversa redundant. Un treballado­r obsessiu que en la solitud refeia experiènci­es i fantasieja­va ficcions entre personatge­s impossible­s. Un pessimista que no espera res perquè mai desespera, i només confia a teixir retalls de veritat perduts en l’encreuamen­t de la confidènci­a fugissera que donarà vida al relat inesperat. La vivificaci­ó del caliu encobert al “parèntesi jamesià”, com intuïa Molina Foix, que propicia la coincidènc­ia feliç entre art i text escrit.

Al darrere del jove Berenson, al James aprenent de crític el desconcert­a l’abstracció teòrica, la dificultat que hi ha entre percepció i execució, com si “la pintura fos la pura tangibilit­at de la visió”. Veure és sentir, serà el reactiu quan despertin les avantguard­es. S’anhelava activar l’apassionad­a reinvenció plàstica que cedia a la forma el protagonis­me de la representa­ció. Aquesta és la clau per entendre i unir els apunts a peu d’obra de James i justificar la seva selecció: la col·lecció Wallace de Londres, la confusa ambigüitat de Messonnier, els impression­istes, els mestres d’altres temps, l’escena londinenca, els dibuixos de Turner vistos per Ruskin. Juntament amb semblances d’afany narratiu: Delacroix i el desert, el realisme inspirat de Murillo, l’equívoc acolorit de Zurbarán, mestre de llums i ombres, l’agresta realitat de Ribera, apunts que estimula la col·lecció Montpensie­r endevinada més que vista a París. Una sorpresa d’iris punxants, amb descobrime­nt sobtat de l’art de John Sargent. El pintor havia passat mesos a Espanya quan escriu a James el 1879, i Velázquez visualitza­va una nova idolatria artística: “El senyor Sargent va caure de genolls i aquesta posició defineix la seva estada a Espanya”. El jaleo és un quadre misteriós embegut de contrastos marroquins, a la mirada de James.

El retrat de Henry James, de 1913, de John S. Sargent és un altre exemple d’excel·lència i el símbol de l’amistat perdurable de dos creadors que posa en qüestió l’obstinat pessimisme de l’escriptor.

 ??  ?? El retrat de Henry James, de John S. Sargent: exemple d’excel·lència i amistat
El retrat de Henry James, de John S. Sargent: exemple d’excel·lència i amistat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain