La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barçagate es mou

Aquesta setmana els Mossos han anat al Camp Nou per obtenir documentac­ió sobre el cas per ordre judicial

- LA CRISI DIGITAL DEL BARÇA TONI MUÑOZ JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

El Barçagate es mou. A començamen­ts d’aquesta setmana agents de la unitat contra el blanqueig de capitals dels Mossos d’Esquadra es van presentar al Camp Nou per sol·licitar al club documentac­ió sobre els contractes amb l’empresa I3 Ventures, la firma encarregad­a de monitorar les xarxes socials per al club i que va generar comptes falsos en què es criticaven opositors i fins i tot futboliste­s. Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts judicials, els Mossos van anar a l’estadi barcelonis­ta a requerimen­t de la jutgessa d’instrucció número 13 de Barcelona, la magistrada que va admetre a tràmit la denúncia presentada per vuit socis que formen part del grup Dignitat

La jutgessa va admetre a tràmit la denúncia de vuit socis, però de moment no hi ha cap imputat

Blaugrana.

El més habitual en aquestes diligèncie­s prèvies és que la mateixa jutgessa s’hagués dirigit directamen­t al Barça per obtenir la documentac­ió, però en aquest cas va decidir recórrer als Mossos. Els agents van sol·licitar informació sobre els contractes, sobre el preu que es va pagar per aquests i sobre els controls i filtres amb què funciona el club.

S’investiga un possible delicte d’administra­ció deslleial, en el cas que s’hagi pagat un preu desorbitat i fora de mercat, i un possible delicte de corrupció entre particular­s, en el cas que algun directiu hagués percebut una comissió. De moment no hi ha cap imputat ni el Barça com a club està imputat, per bé que és probable que algun responsabl­e de l’entitat sigui cridat a declarar com a testimoni. Al Barça asseguren que estan molt tranquils davant aquesta investigac­ió judicial preliminar.

La denúncia no va dirigida contra ningú en particular, i vol esbrinar si s’ha produït alguna irregulari­tat i, arribats a aquest extrem, qui l’hauria comès. La denúncia es fonamenta en la notícia avançada el 17 de febrer per la cadena Ser i en les paraules de l’exvicepres­ident del club Emili Rousaud a RAC1 en el sentit que algú “havia ficat la mà a la caixa”.

Així mateix, I3 Ventures també ha lliurat a la jutgessa tota la documentac­ió que se li ha reclamat sobre la seva vinculació contractua­l amb el club blaugrana.

Arran d’aquest afer, que va aixecar una gran polseguera i va generar un cisma a la junta directiva, el Barça va encarregar una auditoria a l’empresa PriceWater­houseCoope­rs. Des de fa moltes setmanes s’espera el resultat d’aquest treball. De fet, està a punt de lliurar-la al club. En un termini de set a deu dies s’espera que se’n faci públic el contingut. Tot apunta que l’auditoria descartarà la comissió de delictes, si bé falta per veure què explica pel que fa a si el preu pagat pel club a I3 Ventures (al voltant d’un milió d’euros) s’ajustava o no al mercat.

Els Mossos que es van presentar al Camp Nou també van informar el personal que els va atendre que, a més de la investigac­ió judicial, n’hi ha oberta una altra de policial per donar curs a noves denúncies que també han rebut les forces de l’ordre sobre aquesta qüestió.

El cas va esclatar el 17 de febrer i l’endemà Josep Maria Bartomeu va decidir que el Barça

Els Mossos tenen oberta una segona investigac­ió arran d’altres denúncies sobre el cas

partís peres amb I3 Ventures de manera fulminant. La decisió no va calmar gens ni mica les aigües dins la seva junta. Alguns directius (ara ja exdirectiu­s) es van sentir traïts perquè no havien estat informats d’aquests contractes, i va quedar assenyalat el cap de gabinet de presidènci­a, Jaume Masferrer, persona de la màxima confiança de Bartomeu.

En una tensa reunió de la directiva, en què algunes veus fins i tot van sol·licitar un possible avançament electoral, es va decidir suspendre Masferrer de les seves funcions. Amb això tampoc no es va acabar la controvèrs­ia interna, perquè el Barçagate i altres qüestions, com ara les de la rebaixa salarial als futboliste­s en plena pandèmia, van provocar dissension­s que Bartomeu va concloure eliminant dissidènci­es. Per Setmana Santa el president va decidir emprendre una àmplia remodelaci­ó del seu equip i fins a sis dirigents van abandonar l’entitat: els vicepresid­ents Emili Rousaud i Enrique Tombas i els directius Silvio Elías, Josep Pont, Maria Teixidor i Jordi Calsamigli­a. Ara el Barçagate es mou.

 ?? PAU VENTEO / EP ?? Josep Maria Bartomeu passant un control de temperatur­a el 16 de juny
PAU VENTEO / EP Josep Maria Bartomeu passant un control de temperatur­a el 16 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain