La Vanguardia (Català-1ª edició)

Menys que un club, més que amics

- Carlos Zanón

L’ombra del Barça està cosida a la de Catalunya d’una manera deliciosa per a un psicoanali­sta. Ningú no va fer mai gaire cas a aquells clubs catalans i els aficionats que defensaven que Catalunya era molt més que un club. En l’inconscien­t col·lectiu ser del Barça era presentar-se a les oposicions de catalanita­t amb triennis acumulats. De la mateixa manera que ara com ara sembla que l’única manera de ser català és ser independen­tista, al seu dia ser del Barça o que no t’agradés el futbol resultaven les dues úniques opcions patriòtiqu­es permeses. I en això, anem fent. Torra i Bartomeu, Bartomeu i Torra són dos presidents que no deixen de ser dos substituts d’un que no hi és i en un sentit hamletià se saben impostors, i davant això l’opció és impostar també l’acció i no fer absolutame­nt res. Així doncs, la sensació és que amb algú que, quan arribés, encengués els llums i, quan sortís, els apagués, en tindrien prou el club i el país per estar exactament com estem.

Les dècades glorioses culers van desembocar en un projecte i un líder nat: Guardiola. Jugàvem com ningú, érem el mirall en què sortia el món futbolísti­c, amb els millors jugadors del planeta del nostre propi planter... El joc era net i vistós, sí, però també modern i efectiu i ho guanyàvem tot. A més, l’entrenador semblava que tenia un pla que desenvolup­ava amb talent i treball i que sabia comunicar-lo, fer-te’n sentir al·ludit. Amb aquell plus de superiorit­at i falsa modèstia franciscan­a tan nostres. I amb els èxits es va revelar el secret.

En què consistia...? Doncs en ser nosaltres simplement i desacomple­xadament. Els catalans (aquí ja se sobreenten­ia que només hi havia una manera culer de ser-ho) érem un poble que si matinàvem i ens hi posàvem podíem aconseguir el que ens proposéssi­m. El Barça va encomanar el país i així ens vam creure que podíem guanyar la independèn­cia com es guanya una Champions. Sent els millors (ja ho som, sempre ho som), jugant net (no-violència, ni un paper a terra), treballant units (som un poble) i celebrant-ho (performanc­es, càntics i samarretes mil) a Canaletes. La idea que n’hi havia prou amb desitjar-ho i jugar net i a l’atac: pur “Yes, we can”. Però res no va succeir com s’esperava: la UE no és la FIFA, Catalunya és més que el Barça i ningú no va comptar amb els àrbitres.

La depressió del país, la confrontac­ió, el bloqueig, les estratègie­s electorals, la selecció negativa de jugadors, polítics, entrenador­s, líders i presidents ha fet que el destí de Catalunya hagi tirat cap a baix del Barça i viceversa. Quan fas un club d’uns quants i a més has oblidat que la propaganda pot servir per vendre cotxes i liquadores però no per guanyar tornejos i independèn­cies solen passar coses així. Un ja no sap per a què matina ni si serà possible no ja ser independen­ts –ho tornarem a fer– sinó tornar a guanyar alguna cosa –l’any que ve, sí– amb què valgui la pena anar a Canaletes.

Torra i Bartomeu són dos presidents substituts d’un que no hi és, i se saben impostors

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain