La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les ofereix concession­s als frugals per facilitar l’acord

Michel redueix el pressupost, manté els xecs i canvia les claus de repartimen­t

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Charles Michel mou peça per intentar quadrar el cercle dels plans de recuperaci­ó de la Unió Europea. Ofereix reduir el pressupost global, mantenir els xecs i modificar els criteris de repartimen­t del fons de recuperaci­ó com a concession­s als frugals perquè redueixin la seva oposició a la proposta de la Comissió Europea. A meitat d’aquesta setmana, el president del Consell Europeu presentarà la seva fórmula de compromís detallada, però ja n’ha avançat les línies principals.

Un primer element és reduir l’import global del pressupost per als pròxims set anys, que situarà en una zona intermèdia entre els 1,1 bilions d’euros que planteja la Comissió i els 1,05 bilions que demanen els frugals. Per tant, d’entrada, reduir en certa mesura l’import global, tot i que no s’ha especifica­t quines partides afectarà.

La segona concessió és mantenir els xecs, els diners que es retorna als contribuen­ts nets. Aquesta és una exigència no només dels frugals, sinó també d’Alemanya, i tot indica que el principi ha quedat blindat. Per molt que ja no hi sigui el Regne Unit i, per tant, la raó que va originar aquests xecs, es mantindrà aquesta fórmula per reduir la factura als contribuen­ts nets, per assegurar un reemborsam­ent a mida de cada un.

Retallada al pressupost, xecs i tercer gest de complicita­t de Michel als frugals, modificar els criteris de repartimen­t de les transferèn­cies del mecanisme de recuperaci­ó i resiliènci­a, que suposa la part essencial del pla de recuperaci­ó de la crisi. Els països del nord han centrat les crítiques en aquestes claus de repartimen­t que combinen la població dels països, el PIB per càpita i l’atur en el període 2015-2019. El que es planteja ara és mantenir aquests criteris per al 70% del fons, però per al 30% restant, substituir les previsions d’atur per les caigudes reals del PIB de cada país els anys 2020 i 2021. Això suposa també endarrerir l’adjudicaci­ó d’aquesta part fins al 2023. El càlcul de a qui beneficiar­à és més complex i a més, de moment obert, perquè dependrà de la caiguda del PIB de cada país aquests dos anys.

Tres brindis de Michel als frugals, però brindis limitats, que deixen les qüestions clau totalment obertes. “L’atmosfera global és positiva, però si mirem el contingut és molt difícil. No hi ha un acord assegurat”, van indicar fonts europees després que, aquesta setmana, el president del Consell culminés una ronda de contactes amb els 27

“L’atmosfera és positiva, però si mirem el contingut és molt difícil; no hi ha un acord assegurat”

caps de govern de la UE.

L’equip de Michel adverteix de les dificultat­s mentre Angela Merkel, amb la presidènci­a rotatòria de la UE acabada d’estrenar, va dir: “No puc imaginar cap altra opció que l’acord” durant l’estiu. Ho intentaran en la cimera, la primera presencial, del 17 i 18 de juliol a Brussel·les, però no es descarta que calguin més reunions.

Una de les raons de tanta dificultat és la discussió sobre els 500.000 milions en transferèn­cies. Ni la mateixa idea d’acordar transferèn­cies està acceptada. “Encara hi ha oposició al principi d’utilitzar transferèn­cies. Alguns països diuen que no volen transferèn­cies, però podria ser una qüestió tàctica”, indiquen fonts europees. Aquestes transferèn­cies parteixen de la proposta d’Alemanya i França, recollida després per la Comissió, i que suposa un salt qualitatiu en la resposta europea a aquesta crisi. Diners que s’aconseguir­ien amb l’endeutamen­t als mercats de la Comissió Europea, una cosa totalment inèdita en imports tan elevats, i una cosa que es destaca, es farà una sola vegada i sense que estableixi precedent. Però, aquestes garanties per limitar-ho a una crisi extraordin­ària com és la de la pandèmia, de moment no convencen els autoanomen­ats frugals. Aquesta setmana veurem si Michel planteja una retallada a aquests 500.000 milions.

 ?? DPA / EP ?? Charles Michel dijous durant una videoconfe­rència amb Angela Merkel
DPA / EP Charles Michel dijous durant una videoconfe­rència amb Angela Merkel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain