La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avançar la taxa Google penalitzar­à Espanya, diu la patronal tecnològic­a

- MADRID

Avançar-se en la implantaci­ó de l’anomenada taxa Google penalitzar­à Espanya respecte a altres estats de la Unió Europea, adverteix Alicia Richart, directora general de Digitales –la patronal del sector tecnològic–, que considera que “és una pena que no s’hagi pogut” aplicar aquest impost “de manera harmonitza­da”. Aquesta taxa està en tràmit parlamenta­ri a Espanya i el seu propòsit és gravar amb un 3% els ingressos que les grans tecnològiq­ues obtenen amb certs serveis.

Richart és partidària que es “paguin impostos on es generen els seus ingressos”, però és de les que creuen que les empreses de telecomuni­cacions i tecnològiq­ues ja estan “sotmeses a una pressió fiscal molt elevada” a Espanya.

No li “sembla just que s’hagi d’incloure cap altra taxa més” a aquestes empreses, però reconeix que és difícil aïllar el fet imposable.

“L’opció més desitjada –al seu judici– seria que tant pel que fa l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) com a la Comissió Europea s’arribés a una fiscalitat homogènia, perquè el fet d’avançar-nos ara amb un impost, implica que estem penalitzan­t el nostre país”, afirma.

La directiva es queixa a més de la fiscalitat de les telecos a Espanya i assegura que és la més alta d’Europa. Per fer-se’n una idea, Telefónica, Orange, Vodafone, Másmóvil i Euskaltel paguen uns 8.000 milions d’euros anuals d’impostos, cosa que vol dir que la seva pressió fiscal és superior a la de la resta de països de la Unió Europea. “Això les situa en una posició de desavantat­ge”, apunta. A això s’afegeix que estan pendents de les “fortes inversions que es faran ben aviat pels desplegame­nts del 5G”.

Segons el seu parer, una revisió de la fiscalitat d’aquestes empreses seria “més que desitjable i convenient”, tenint en compte a més que, amb la pandèmia han demostrat que són un “sector essencial” per a l’economia del país.

Sobre la subhasta de la banda dels 700 Mhz, que serà utilitzada per al desplegame­nt del 5G, creu que l’Administra­ció central l’ha endarrerit del juny del 2020 al primer trimestre del 2021 amb “bon criteri”, tenint en compte l’impacte tan gran de la Covid-19.

Les reivindica­cions per a la subhasta d’aquesta banda continuen sent les mateixes que abans de la pandèmia: que s’adjudiqui l’espectre amb un horitzó de 25 anys i que el criteri no sigui la recaptació, sinó les inversions.

Sobre el cost dels desplegame­nts no s’atreveix a donar estimacion­s, tot i que afirma que Espanya parteix amb “avantatge”, ja que pot optimitzar xarxa de fibra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain