La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sector del gas impulsa un pla per crear 70.000 llocs de treball

Sedigas demana a la CNMC certificat­s d’energia verda com tenen les elèctrique­s

- DOLORS ÁLVAREZ

“Cal activar l’economia i cal fer-ho al terreny verd i digital com proposa la Comissió Europea”, afirma Rosa María Sanz, presidenta de Sedigas, l’associació que aglutina les empreses del sector del gas i que acaba de llançar un pla que preveu la creació de fins a 70.000 llocs de treball. “Ocupació local, verda i digital. Està molt alineat amb el que s’està fent a Europa, i des de l’associació pensem que és el moment d’invertir”, afirma. Una inversió que, a parer seu, ha de ser sobretot privada. “El sector públic ha d’acompanyar, donar senyals per anar en la bona direcció”.

El programa de reconstruc­ció després de la pandèmia, que ha suposat caigudes de dos dígits en la demanda de gas, i amb la previsió que no hi haurà una recuperaci­ó plena fins al 2022, se sustenta en dos pilars: l’economia circular i la digitalitz­ació. Tot pensant que “la recuperaci­ó s’ha de basar en la indústria”, diu Sanz, que afegeix que “el gas és indispensa­ble per a la indústria”. “El consum industrial representa aproximada­ment un 54% del consum de gas”, precisa Sanz, que també és responsabl­e de Nedgia, la filial de distribuci­ó de Naturgy. La recuperaci­ó, continua, necessita “palanques tangibles i d’aplicació immediata”.

La primera “és tot el relacionat amb l’economia circular, que ajuda a unir un discurs ecològic amb un impuls econòmic. Es tracta de la generació de gasos renovables, gasos que es poden obtenir a partir de residus i donen lloc al biometà, que és exactament igual que el gas natural, però sense CO2. Es pot consumit sense fer cap mena de modificaci­ó ni a les calderes domèstique­s ni a les fàbriques”. Segons Sanz, això té un enorme potencial:

“Ja el 2018 un estudi va calcular que el potencial del biometà, consideran­t l’aprofitame­nt de llots, residus agrícoles i ramaders i aigües residuals, podria arribar a 34 terawats/hora, que és aproximada­ment un 8% del consum total i un 64% del consum domèstic i comercial”. El potencial impacte sobre l’ocupació també és rellevant, uns 20.000 llocs de treball entre directes i indirectes, cosa que inclou tant el personal per operar a les plantes com per gestionar el reciclatge de materials.

Des del punt de vista de l’ocupació, l’impacte seria encara més gran amb la digitalitz­ació del sector, uns 50.000 llocs de treball, segons els càlculs de Sedigas. “Estem parlant d’instal·lar comptadors digitals, que ja hi havia per a l’electricit­at, però no per al gas. Beneficiar­ien a tothom, consumidor­s i empreses, perquè permetrien controlar-ne el consum, adequarlo a la factura i fins i tot seria més fàcil canviar de subministr­ador, perquè tot estaria telegestio­nat”, afirma la presidenta. “Si som capaços de substituir els 7 milions de comptadors es crearien uns 50.000 llocs de treball a tota la cadena, des de la fabricació fins a la instal·lació i l’operació”.

Rosa María Sanz destaca que tots aquests objectius estan alineats amb el Pla de Reconstruc­ció Europea, presentat per la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i amb la mateixa llei de canvi climàtic elaborada per la ministra Teresa Ribera. Però la iniciativa, perquè sigui eficaç, necessita algunes mesures d’implementa­ció ràpida.

I en aquesta línia reclama “certificat­s que garanteixi­n que el gas que s’està consumint és verd, una cosa que ja existeix a l’electricit­at”, per facilitar el desenvolup­ament del biometà. “Ja ho hem parlat amb la CNMC i amb el ministeri”.

Juntament amb l’economia circular i la digitalitz­ació, el pla de Sedigas proposa “polítiques d’R+D+I que ens ajudin a impulsar l’ús de l’hidrogen, que és un dels vectors que apunten a un gran creixement”. Empreses com Redexis, Enagás, Repsol o Naturgy ho estan estudiant. “De moment no surten els números, cal un impuls públic, però és molt important que Espanya es consolidi com un país precursor en aquesta tecnologia”, conclou.

“La substituci­ó dels comptadors per aparells digitals crearia 50.000 llocs de treball”

 ?? LV ?? Rosa María Sanz, presidenta de Sedigas
LV Rosa María Sanz, presidenta de Sedigas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain